strategija za stolom / Neka hrana radi za vas: Što jesti prije treninga, a što prije utrke?

Image
Foto: Pexels

Bilo tko tko se bavi sportom zna koliko treninzi mogu biti naporni, a i koliko ih možemo dodatno otežati pogrešnim izborom hrane i prekasnim obrokom

5.7.2019.
13:11
Pexels
VOYO logo

Kako ne bismo sami sebe sabotirali na stazi, trebamo treningu strateški pristupiti već za stolom. Naš mozak ne može požuriti probavu pa je ključno pametno planirati obroke, uzimajući u obzir vrijeme i intenzitet treninga te koja hrana najbolje radi za naše tijelo. 

Što i kako jesti prije trčanja otkriva nutricionistkinja specijalizirana za prehranu sportaša Adena Neglia za Women's Health.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je svaki organizam drugačiji, ne postoji jedan odgovor na pitanje što jesti prije treninga. Metoda pokušaja i pogreške jedina je koja će nam dati recept, no ipak postoje smjernice koje će olakšati i skratiti potragu za idealnim obrokom. 

Tijelu treba puno više da probavi proteine i masti, dok ugljikohidrati brže prolaze i pretvaraju se u energiju te su bolja opcija prije treninga. Količina koju ćete pojesti ovisi o vašem spolu, kilaži i težini treninga, a kreće se u rasponu od 25 do 50 grama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

  • Utrka

Kada govorimo o prehrani uoči utrke treba obratiti pozornost na večeru. Iako je uvriježeno da se jedu ugljikohidrati (tjestenina, riža), nutricionistkinja za sportaše Eliza Savage smatra da se ne treba čvrsto držati tog pravila te je za nju idealni obrok pred utrku onaj u kojem su dobro izbalansirani proteini, masti i složeni ugljikohidrati, primjerice pečena piletina s krumpirima, salata i avokado. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dan utrke trebalo bi doručkovati ugljikohidrate i zdrave masti - npr. pecivo i maslac od kikirija ili zobene pahuljice  s voćem i proteinskim prahom, kaže Savage. Naravno i kava je poželjna, no vodite računa da vam ostane dovoljno vremena za obavljanje nužde. Probava će pojačano raditi i zbog treme koja je normalna pojava pred natjecanje. I na koncu, ali nikako mane bitno, pijte vodu. Vrlo je važno biti hidiriran.

Pročitajte još: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo