Puno bolja taktika ako imate nezgodnu svekrvu

Pitanje čitateljice: Doktorice, kako da se postavim u sljedećoj situaciji? Moja svekrva je psihički osjetljiva, ne znam točno što joj je jer ne ide psihijatru.

Uglavnom lako joj se zamjeriš, uvijek moraš biti krajnje pažljiv ali ja osjećam da to nije samo njen loš karakter nego nešto dublje u njenoj psihi. Nikad nije bila zadovoljna izborom svoga sina i to mi je i onako usput dala do znanja kako je on mogao puno bolje. Nismo imali direktan sukob jer sam zadužila muža da bude glasnogovornik pa joj ja ne moram ništa važno reći. Srećom ne živimo zajedno, ona je u drugom gradu ali na godišnjem muž uvijek želi provesti par dana u njenoj kući. Spominje i mogućnost da se jednom preselimo kod nje kad joj bude lošije zdravstveno. Ja se toga bojim. Rekla sam mu ali on kaže da je ona takva i ne može se mijenjati, a mi možemo. Djeca je vole jer im kupuje sve i svašta. Što da radim? Silvana

ODGOVOR:

Draga Silvana,

čini se da između vas i svekrve postoji ‘tihi rat’. Ona je očigledno nezadovoljna sama sa sobom, onda sa vama i sa svojim sinom. U puno brakova postoji netrpeljivost između žene i svekrve, ponekad i otvoreno neprijateljstvo. Najčešća greška koju žena može napraviti i koju najčešće i radi, je da traži od svog muža da vodi tu bitku umjesto nje, tj. da on umjesto nje razriješi odnos sa njezinom svekrvom – kako ste vi to rekli da je glasnogovornik! Dakle, Silvana, vi trebate komunicirati s njom i razriješiti taj odnos, ne tražite to od muža jer on je vama muž, a njoj sin i može, i treba, biti sa obadvije u odličnim odnosima, vas dvije trebate urediti vaš odnos. Potrebno je da razgovarate sa njom i kažete joj što mislite!

Iva Stasiow, dr. med.
dipl. psihoterapeut

CENTAR ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE

Martićeva 67/3, Zagreb
mob 0912219550 tel 015612251

Povratak na Net.hr