OD LIJEKOVA DOBIO OGROMNE GRUDI Izborio 2,5 milijuna dolara odstete

Sud u Philadelphiji (SAD) dodijelio je odstetu od 2,5 milijuna dolara muskarcu kojem su narasle ogromne grudi dok je uzimao lijek Risperdal.

Austin Pledger (20) iz Alabame poceo je uzimati antipsihotike dok je bio star 8 godina te nije bio upozoren o nuspojavama. Obiteljski lijecnik prepisao je Pledgeru, koji ima autizam, Risperdal 2002. godine unatoc tome sto lijek nije bio odobren za djecu.

Ginekomastija tj. povecanje muskih grudi, bila je poznata nuspojava u to vrijeme, no nitko nije obavijestio obitelj o mogucim nuspojavama.

Lijek je odobren za terapiju sizofrenicne djece 2006. godine, kada je jasno naznaceno da moze uzrokovati rast grudi kod djecaka.

Do tada su Pledgeru vec pocele rasti grudi, a jedini nacin da ih odstrani bila je mastektomija.

Pledgerov odvjetnik Thomas Kline istice vaznost ove presude jer je to prvi takav slucaj koji je sudski rijesen dok su tisuce i tisuce slucajeva diljem cijele Amerike jos uvijek u procesu.

O presudi se oglasila i farmaceutska kompanija Janssen Pharmaceuticals, dio kompanije Johnson & Johnson: ‘Cvrsto vjerujemo da presudu treba ponistiti. Risperdal je pomogao nebrojenoj djeci i odraslima diljem svijeta’.

Povratak na Net.hr