Istraživanja dalje pokazuju da određene tvari u našoj hrani mogu uzrokovati sustezanje određenih hormona, istodobno potičući pojačani rad drugih, čime na kraju varamo mozak da je gladan, čak i nakon što se prejedemo.
Navodimo vam pet vrsta namirnica koje je preporučljivo izbjegavati kako biste izbjegli ovakvu vrstu kemijski uzrokovane žudnje:
1. Bijeli kruh
Bijeli kruh se sastoji od rafiniranih ugljikohidrata poznatih po tome što potiču osjećaj gladi. Većina vrsta bijelog kruha, ali i tjestenina, sadrže kukuruzni sirup koji ima visok postotak fruktoze, koja se negativno odražava na šećer na krvi.
Nedavno provedeno istraživanje u Španjolskoj, provedeno na više od 9.000 osoba, pri čemu su se ispitivale njihove prehrambene navike i mjerila tjelesna težina, dokazalo je da su osobe koje su jele dvije ili više šnita bijelog kruha dnevno, imale veću šansu biti pretile ili debele tijekom petogodišnjeg razdoblja, od onih koji su jeli manje od šnite tjedno.
2. Slane grickalice
Slane grickalice kao što su krekeri, pereci ili čips jednostavni su ugljikohidrati koji se razgrađuju jako brzo, što znači da čim završite s grickanjem vaš inzulin brzo dosegne vrhunac, ali još brže opadne. Vaše okusne bradavice i mozak povezuju brzo djelujuću energiju sa slatkim, tako da čim počnete osjećati letargiju nakon međuobroka punog natrija, vaš mozak će se zaželjeti slatkoga.
Još jedan razlog zbog čega je jednostavno napuniti se slatkim, nakon što dovršite slane grickalice jest zbog koncepta prozvanog 'osjetno specifična sitost', što znači da se možemo najesti sasvim dovoljno jedne vrste namirnice, no i dalje ćemo žudjeti za nekom drugom, što je kao da jedemo za dva želuca, različitih želja.
3. Alkohol
Randy Seeley, profesor psihijatrije sa Sveučilišta u Cincinnatiju izjavio je da nije znanstveno dokazano da alkohol izaziva glad. No konzumacija alkohola narušava našu mogućnost prosuđivanja, što znači da će ljudi često jesti više nego što njihovo tijelo treba, bez da to shvate.
Također, alkohol obično utječe na razinu leptina - hormona koji se stvara sam od sebe, a koji suspreže apetit. No kad je njegova proizvodnja zaustavljena, isto se događa i s njegovim djelovanjem, što znači da ljudi mogu više žudjeti za hranom.
4. Mononatrijev glutaminat
Prema tvrdnjama Mayo klinike, mononatrijev glutaminat je pojačivač okusa najbolje znan po tome što se dodaje u kinesku hranu, juhe i prerađene namirnice. Osobe koje konzumiraju najveće količine ovog aditiva imaju tri puta veće šanse da će biti pretile, za razliku od onih koji ga uopće nemaju uvrštenog na svoj jelovnik.
I opet, nedostatak lepitina može biti djelomičan razlog ovog problema. Dr. Sue Decotiis, stručnjakinja za mršavljenje i internistica izjavila je: "Utjecaj leptin može biti zamućen zbog štetnog utjecaja koje mononatrijev glutaminat ima na hipotalamus."
5. Prekomjerne količine šećera
Namirnice s visokim udjelom šećera i masti mogu stvoriti osjećaj 'odbijanja sitosti'. To znači da da navedene namirnice utječu na ravnotežu i regulaciju komleksnih hormonalnih poruka. I dok tijelo pokušava mozgu poslati poruku da je je vrijeme za prestanak s jelom, određeni aditivi i tvari presreću ove poruke i ne dopuštaju im prolaz, te se na kraju osjećamo još gladnije, čak i nakon što smo upravo jeli.