Riba
Iz porcije ribe dobit ćete gotovo pola dnevno potrebne količine proteina. Vitamin B pogoduje živcima, a jod je dobar za štitnjaču. Mnoge vrste, poput skuše, lososa... sadrže nezasićene masne kiseline koje štite srce. Jedite ribu barem dvaput tjedno!
Brokula
Sadrži betakaroten, vitamin C i vlakna, a svi su borci protiv raka. Kao i drugo zeleno lisnato povrće, brokula sadrži velike količine kalcija. Kuhanjem gube vitamine, zato ih pripremite na pari, u mikrovalnoj pećnici ili pržene u tavi. Korisno ih je jesti što češće, a najmanje dvaput na tjedan.
Češnjak
Pomaže sniziti razinu kolesterola u krvi i krvni tlak, bori se protiv infekcija i ublažava prehlade. Znanstvenici preporučuju jedan do dva češnja dnevno, a najučinkovitiji su sirovi. Ako vam je odbojna pomisao na žvakanje cijelog češnjaka, zdrobite ga i dodajte salati ili pomiješajte s jogurtom.
Rajčice, svježe i kuhane
Sadrži likopen i karoten, tvari za koje se smatra da štite protiv raka. Rajčice su također dobar izvor kalija, važnog za zdrave živce i srce, te vitamina C i E, korisnih za kožu. Trudite se pojesti pet do šest rajčica na tjedan, a izvan sezone uzmite one prethodno kuhane. Kupujte li kuhani umak u trgovini - kupujte samo rajčice u staklenoj ambalaži, jer druge sadrže štetne tvari koje cure iz ambalaže.
Maslinovo ulje
S visokim sadržajem mononezasićenih masnih kiselina, smanjuje rizik od srčanih bolesti i snižava razinu kolesterola u krvi. Također je dobar izvor vitamina E koji pridonosi borbi protiv starenja. Trudite se koristiti maslinovo ulje pri kuhanju i za salate.
Integralna tjestenina
Niskokalorična hrana koja daje mnogo energije osiguravajući proteine za rast i B vitamine koji pogoduju živčanom sustavu. Jedna porcija dnevno je dovoljna, ali ako vam dosadi, jedite integralnu rižu ili krumpir.