Rezultati najnovijeg istraživanja koje je objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazali su da osobe koje ispijaju tri čaše mlijeka dnevno imanju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, i to za čak 18 posto.
'Mlijeko i mliječni proizvodi su najzdravija zdrava hrana bogata prirodnim hranjivim tvarima, kao što su kalcij, kalij i proteini', objasnila je znanstvenica Cindy Schweitzer.
Rezultati su pokazali da je unos mliječnih proizvoda bogatih kalcijem povezan s povećanim gubitkom kilograma. Dobra je vijest da povećani unos kalcija može smanjiti rizik od smrti izazvane srčanim bolestima i rakom.
No, to nisu sve pozitivne strane ove namirnice. Mlijeko je jedan od najcjelovitijih prehrambenih proizvoda: izvor je visokokvalitetnih bjelančevina, ugljikohidrata, mliječne masti, vitamina A, skupine B, C, D, E i K, te minerala (kalcij, fosfor, kalij i magnezij), a predstavlja i pravi izbor za guste i čvrste kosti.
Uz svakodnevnu konzumaciju mlijeka čuvamo i zube, s obzirom da ono neutralizira kiselinu u usnoj šupljini.
Prethodni članci:
arti-201109020126006 arti-201109010326006 arti-201108300085006