Nadoknadite manjak željeza

16.2.2012.
9:06
VOYO logo

Prijatelji će vam možda savjetovati i da pijete crno vino ili čaj od koprive, pa ako i gore navedeno već činite, na dobrom ste putu da povisite razinu željeza.

Međutim, prvo što biste trebali je otkriti koji je uzrok anemije. Umjerena tjelovježba i boravak na svježem zraku mogu imati povoljan učinak na krvnu sliku, pa svakako nastojte provoditi na svježem zraku što više vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imajte na umu da je željezo široko rasprostranjeno u namirnicama, te je potrebne dnevne količine moguće osigurati pravilnom prehranom. Najbolji prirodni izvori željeza u hrani su iznutrice, crveno meso, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke.

Hem i ne-hem željezo

Dva su oblika prehrambenih izvora željeza. Izvori hem željeza su meso, školjke, riba, piletina, a izvori ne-hem željeza su žitarice i povrće. Hem željezo u organizmu lako se apsorbira, dok ne-hem željezo organizam ''upija'' manje učinkovito. Ne samo da je ne-hem željezo slabije bioraspoloživo, nego je apsorpcija dodatno inhibirana fitatima, supstancama koje se nalaze u žitaricama i povrću te polifenolima iz čaja. Međutim, apsorpcija ne-hem željeza može se poboljšati ako se prehrana obogati vitaminom C. Ipak, valja imati na umu da prehrana bogata žitaricama i povrćem, koja isključuje meso, može povećati vjerojatnost razvoja nedostatka željeza, pa i anemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo