Prijatelji će vam možda savjetovati i da pijete crno vino ili čaj od koprive, pa ako i gore navedeno već činite, na dobrom ste putu da povisite razinu željeza.
Međutim, prvo što biste trebali je otkriti koji je uzrok anemije. Umjerena tjelovježba i boravak na svježem zraku mogu imati povoljan učinak na krvnu sliku, pa svakako nastojte provoditi na svježem zraku što više vremena.
Imajte na umu da je željezo široko rasprostranjeno u namirnicama, te je potrebne dnevne količine moguće osigurati pravilnom prehranom. Najbolji prirodni izvori željeza u hrani su iznutrice, crveno meso, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke.
Hem i ne-hem željezo
Dva su oblika prehrambenih izvora željeza. Izvori hem željeza su meso, školjke, riba, piletina, a izvori ne-hem željeza su žitarice i povrće. Hem željezo u organizmu lako se apsorbira, dok ne-hem željezo organizam ''upija'' manje učinkovito. Ne samo da je ne-hem željezo slabije bioraspoloživo, nego je apsorpcija dodatno inhibirana fitatima, supstancama koje se nalaze u žitaricama i povrću te polifenolima iz čaja. Međutim, apsorpcija ne-hem željeza može se poboljšati ako se prehrana obogati vitaminom C. Ipak, valja imati na umu da prehrana bogata žitaricama i povrćem, koja isključuje meso, može povećati vjerojatnost razvoja nedostatka željeza, pa i anemije.
http://www.vitamini.hr/