ZAŠTO JE SVE VIŠE LJUDI PRETILO? / Ne, nismo nužno počeli više jesti: Caka je u nečem drugom i ovo posebno zabrinjava stručnjake

Image
Foto: shutterstock

Da bismo razumjeli epidemiju pretilosti, moramo shvatiti na koji način hrana koju unosimo u organizam utječe na naše hormone i metabolizam

22.9.2021.
11:02
shutterstock
Play logo

Gojaznost ne mora nužno biti rezultat unosa prevelike količine hrane u organizam, pokazala je sudija američkih znanstvenika koji "epidemiju pretilosti" u Americi pripisuju procesuiranim ugljikohidratima koji uzrokuju kaos u metabolizmu. 

Po mišljenju grupe stručnjaka na čelu s Davidom Ludwigom, endokrinologom na Harvardu i u bostonskoj dječjoj bolnici, stvarni problem zapravo nije u konzumiranju pretjerane količine hrane.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvaliteta, a ne kvantiteta

Oni smatraju da su glavni krivci za gojaznost "moderne prehrambene navike koje karakterizira pretjerana konzumacija hrane s velikim glikemijskim indeksom, posebice procesuiranih, brzo probavljivih ugljikohidrata". 

Pojasnili su da konzumiranje velikih količina prerađenih i škrobnih ugljikohidrata utječe na niz hormonalnih i metaboličkih promjena koje u organizmu rezultiraju skladištenjem viška energije u obliku masti.

Znanstvenici tvrde da će kvaliteta hrane koju osoba konzumira, a ne njezina količina utjecati na to hoće li se pojedinac udebljati i na kraju razviti pretilost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tipičan primjer su prženi krumpirići, pečeni krumpiri, bijelo tijesto i riža, žitne pahuljice i zašećerena pića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne pomaže ni sjedilački način života

"Takva vrsta namirnica uzrokuje hormonalni odgovor koji iz temelja mijenja naš metabolizam, potiče pohranu masnoća, dobivanje na težini i pretilost", napisali su znanstvenici u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition. 

"Da bismo razumjeli epidemiju pretilosti moramo shvatiti na koji način hrana koju unosimo u organizam utječe na naše hormone i metabolizam". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Znanstvenici priznaju da u konačnici pretilosti pridonosi i današnji sjedilački način života i izostanak kretanja i tjelovježbe. 

Po američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u Sjedinjenim Državama je pretilo više od 40 posto odraslih, što znači da su podložni "povećanom riziku od razvoja bolesti srca, dijabetesa tipa 2, nekih vrsta raka i od moždanog udara". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Život na vagi
Trag divljači
Tri sestre
Señorita 89
Laži sa mnon
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Elon Musk show
Kako zadovoljiti ženu
Britain's Got Talent
default_cta
Obiteljske tajne
Play logo