Nova nada / Multipla skleroza: antioksidans može usporiti napredovanje bolesti?

Image
Foto: Thinkstock

Novo istraživanje nudi nadu kod pacijenata s multiplom sklerozom, nakon što je otkriveno da česti antioksidans koji se može kupiti u ljekarnama, može pomoći u usporavanju bolesti

4.7.2017.
12:34
Thinkstock
VOYO logo

U pilot studiji, istraživači su otkrili da uzimanje velike doze lipoične kiseline svaki dan tijekom dvije godine smanjuje atrofiju cijelog mozga kod pacijenata sa sekundarno progresivnim oblikom bolest (SPMS), u usporedbi s placebom.

Vodeća autorica studije dr. Rebecca Spain iz Oregonskog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Portlandu i njeni kolege nedavno su objavili rezultate u časopisu Neuroimmunology & Neuroinflammation.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Multipla skleroza (MS) je progresivno neurološko stanje, kod kojeg imunološki sustav pogrešno napada mijelin, zaštitni sloj živčanih vlakana u središnjem živčanom sustavu. To ometa signalizaciju živaca između mozga i leđne moždine, uzrokujući slabost, poteškoće u kretanju i ukočenost ili trnci lica, tijela ili udova, među ostalim simptomima.

Relapsno-remitirajući oblik (RRMS), najčešći je oblik multiple skleroze i većinom napreduje do SPMS-a, gdje se oštećenja živaca pogoršavaju, simptomi postaju teži, a razdoblja remisije postaju rjeđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno nema lijeka za SPMS, ali postoje dostupne terapije za modificiranje bolesti koje mogu pomoći u usporavanju njene progresije.

Dr. Spain i kolege sugeriraju da lipoična kiselina - prirodni antioksidans dostupan kao nadopuna prehrani - može biti učinkovit tretman za SPMS, nakon što su utvrdili da je pomogao u smanjenju stope cijele atrofije mozga kod pacijenata sa tim stanjem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova studija otkrila je da su sudionici liječeni lipoičnom kiselinom imali manje padova i dulje su hodali, u usporedbi s ispitanicima koji su primili placebo. Značajno je i da su istraživači utvrdili da je lipoična kiselina općenito sigurna i dobro sudionici su je dobro podnosili, a najčešći nuspojava je gastrointestinalna uzrujanost.

Međutim, tim upozorava da su daljnja ispitivanja na većem broju bolesnika potrebna prije nego što se lipoična kiselina može preporučiti kao siguran i učinkovit tretman za MS. Koristeći rezultate pilot studije, istraživači su trenutno projektiraju kliničko ispitivanje koje treba započeti kasnije ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo