Neki kažu da izaziva prištiće, neki da je zdrava jer je puna antioksidansa. Da, znanstvenici se nikako ne mogu složiti o učinku njezinog veličanstva - čokolade. No, novo istraživanje provedeno na 55.000 Danaca pokazalo je da nam čokolada može spasiti život.
Vodeća autorica studije Elizabeth Mostofsky i njezin tim analizirali su podatke o prehrambenim navikama ispitanika u vremenu od 1993. do 1997. godine i pritom zaključili da umjerena konzumacija čokolade, konkretno od 50 do 170 grama tjedno, smanjuje rizik za pojavu fibrilacije atrija.
Što je fibrilacija atrija?
To su izrazito brzi i nepravilni električni impulsi u srčanim pretklijetkama koji utječu na smanjeni dotok krvi u klijetke. Ljudi koji boluju od ovoga imaju pet puta veći rizik za moždani i srčani udar, izvještava Hsph Harvard.
Mostofsky napominje da je konzumacija malih količina čokolade s većim udjelom kakaa jako dobra za srce, ali pretjerivanje može dovesti do debljanja i problema s probavom.