ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI / Spavate manje od pet sati? U povećanoj ste opasnosti od tihog ubojice! Posebno su ugrožene ove skupine ljudi

Image
Izvor: Shutterstock

Podaci su pokazali je da je kratko spavanje povezano s povećanim rizikom od bolesti perifernih arterija

16.3.2023.
9:43
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Spavanje manje od pet sati noću povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka za tri četvrtine, otkriveno je u novoj studiji. Naime, istraživači u Švedskoj otkrili su da manjak sna povećava šanse za razvoj bolesti perifernih arterija, a posebice onih kod kojih dolazi do začepljenja krvnih žila, piše The Sun.

Studija je pratila bolesti kod 650.000 odraslih osoba i usporedila ih s time koliko su spavali svake noći. Utvrđeno je da propuštanje preporučenih sedam do devet sati sna dovodi ljude u opasnost od gore navedenog oboljenja.

Image
LAKO IH JE POBRKATI /

Neki simptomi javljaju se dok jedete: Nikad nitko ne bi rekao, ali ovo su rani znakovi raka jajnika!

Image
LAKO IH JE POBRKATI /

Neki simptomi javljaju se dok jedete: Nikad nitko ne bi rekao, ali ovo su rani znakovi raka jajnika!

"Spavanje od sedam do osam sati noću dobra je navika za smanjenje rizika od bolesti perifernih arterija", opomenuo je dr. Shuai Yuan s Instituta Karolinska u Stockholmu.

Posebno ugroženi pušači i dijabetičari

Otprilike jedan od pet Britanaca starijih od 60 godina pati od te bolesti, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara, a posebice su ugroženi pušači i osobe s dijabetesom, visokim krvnim tlakom ili visokim kolesterolom.

Bolest perifernih arterija može uzrokovati gubitak dlaka na nogama, bolove pri hodanju, utrnulost, lomljive nokte na nogama i čireve.

shimmer fallback
shimmer fallback

Prijašnja istraživanja sugeriraju da nedovoljno sna povećava rizik od srčanih bolesti, što je također uzrokovano začepljenim arterijama.

"Osim toga, problemi sa spavanjem su među najviše rangiranim problemima pacijenata s perifernom arterijskom bolešću", istaknuo je dr. Yuan.

Kvalitetan san je vrlo važan

Najnovija studija, objavljena u European Heart Journalu, bavila se utjecajem navika spavanja na zdravstveno stanje. Istraživači su usporedili koliko su ljudi spavali s tim jesu li dobili bolest perifernih arterija.

Zatim su analizirali podatke kako bi procijenili utječe li spavanje na šanse za dobivanje bolesti perifernih arterija ili obrnuto. U prvoj analizi, spavanje manje od pet sati noću bilo je povezano s gotovo udvostručenim rizikom od te bolesti.

Analiza podataka pokazala je da je kratko spavanje povezano s povećanim rizikom od bolesti perifernih arterija.

"Potrebno je više istraživanja o tome kako prekinuti dvosmjernu vezu između kratkog sna i bolesti perifernih arterija. Promjene načina života koje pomažu ljudima da bolje spavaju, poput tjelesne aktivnosti, mogu smanjiti rizik od razvoja bolesti perifernih arterija. Pacijentima s perifernom arterijskom bolešću optimizacija upravljanja boli mogla bi omogućiti dobar san", rekao je dr. Yuan.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču