Obratite pažnju!

LIJEK PROFESORA SA STANFORDA: Pronašao osobinu koje se trebamo riješiti kako bismo bili uspješniji

Uspješnost i produktivnost. To bi bio rezultat svake osobe koja bi ušla u srž problema, uvidjela sve svoje nedostatke i postavila “stvari” na prave temelje. Naime, time bi, tvrdi profesor Bernard Roth, izbjegli lažna opravdanja i izgovore koje često koristimo a da ih nismo ni svjesni.

Profesor Bernard Roth sa Stanforda već gotovo pola desetljeća predaje kolegij koji se zove “The Desinger in Society” (Društveni dizajn) tijekom kojeg studenti uče kako uz pomoć strategije “dizajna razmišljanja” mogu razviti značajne promjene u svom osobnom životu. Cilj je ući u srž svakog problema i onda ga riješiti, mičući nepotrebne ograde oklijevanja.

Takvim načinom problem se može riješiti kad je riječ i o bilo kojem proizvodu ili iskustvu. Roth tvrdi kako se time mogu riješiti i ciljevi kao što su gubitak težine ili anksioznosti.

Jedna od njegovih ključnih ideja jest to da se mi suzdržavamo kada pokušavamo opravdati naše negativno razmišljanje i djelovanje, piše Business Insider. Prema Rothovim riječima, bili bismo više sretni i uspješni kada bismo prestali opravdavati svaku sitnicu koju činimo.

Posao kao izgovor za obitelj

U svojoj knjizi “The Achievement Habit” on za to koristi različite primjere. Tako je, piše, jedan profesor kojeg je upoznao rekao kako premalo vremena provodi s obitelji jer mu previše vremena oduzima posao. Kada ga je Roth “stisnuo” kako bi mu rekao što točno radi cijeli dan, ispostavilo se da se profesor nakon obavljenog posla ostaje dulje na radnom mjestu kako bi se družio s kolegama. “Jasno je da je moje kolega izabrao i da je prezaposlenost bila samo izgovor. To su prepoznali svi na radionici samo je njemu trebalo još sat vremena da i on sam to prizna.

“Problem se nalazi u tome da naše opravdanje često laže samom sebi”, piše Roth! “Razlozi su često samo opravdanja. Služimo se njima kako bismo sami od sebe sakrili vlastite nedostatke. Kada se prestanemo služiti opravdanjima, povećat ćemo si šanse za promjenu ponašanja, i za život koji će nam donijeti više zadovoljstva i u kojem ćemo biti produktivniji”, zaključuje Roth.

SVAĐA NI IZ ČEGA: Devet fraza koje uspješni i omiljeni ljudi nikada ne koriste

NOVI TREND U SVIJETU: Uspješni poslodavci daju radnicima godišnjeg koliko god im treba

Povratak na Net.hr