Play ponuda

MISTERIJ RIJEŠEN / Kvari li se flaširana voda ili ne? Znanost odgovorila na pitanje koje nas je oduvijek mučilo

Image
Foto: Shutterstock

Jeste li se ikada pitali ovo pitanje? Donosimo vam odgovor što znanost kaže da na to, kvari li se flaširana voda ili ne

28.4.2022.
22:39
Shutterstock
Play ponuda

Koliko vam se puta dogodilo da kupite vodu i na boci vidite da joj je istekao rok trajanja? Možda i ne toliko puno puta jer imamo tu sreću da u Hrvatskoj većinom možemo piti vodu iz slavine, no što ako stvarno naiđemo na taj scenarij. Kvari li se flaširana voda? Znanost ima odgovor!

Zašto je na boci vode otisnut rok trajanja?

Datumi isteka roka otisnuti su na boce u isto vrijeme kao i ostali podaci koji se odnose na datum punjenja, punionicu itd., na istim strojevima koji se koriste za druge gazirane napitke određenih proizvođača. Stoga se bocama vode mora pisati rok trajanja, jer voda ne može biti iznimka u ovom slučaju.

shimmer fallback
shimmer fallback

Još jedan od razloga zašto su rokovi valjanosti na bocama je New Jersey. Država je 1987. godine donijela zakon koji zahtijeva rokove valjanosti za boce s vodom. Umjesto da imamo poseban proizvodni proces za boce namijenjene New Jerseyju, bilo je lakše jednostavno ispisati datume isteka na svim bocama vode, piše IFLScience. Zakon je nekoliko desetljeća kasnije ukinut, ali se nastavila praksa.

Kvari li se flaširana voda?

Flaširana voda se neće pokvariti nakon isteka roka valjanosti na isti način kao i druga hrana i pića, razlog tomu je taj jer takvi proizvodi ne sadrže bjelančevine i šećere, koje razgrađuju mikrobi razgrađuju, uzrokujući kvarenje. Međutim, voda nakon dužeg stajanja može dobiti čudan okus, jer kemikalije iz boce prodiru u vodu.

"Smatra se da flaširana voda ima neograničen sigurnosni rok trajanja ako je proizvedena u skladu s trenutnom dobrom proizvodnom praksom i propisima o standardima kvalitete i ako je pohranjena u neotvorenom, propisno zatvorenom spremniku", objasnili su iz američke Uprave za hranu i lijekove (FDA). "Stoga, FDA ne zahtijeva datum isteka za flaširanu vodu. Međutim, dugotrajno skladištenje flaširane vode može rezultirati estetskim nedostacima, poput neugodnog mirisa i okusa", napisali su na svojoj službenoj web stranici.

Iako FDA smatra da je sigurna, ako vaša voda ima čudan okus nakon isteka roka valjanosti, možda biste je trebali zanemariti kako biste izbjegli bilo kakve potencijalne probavne probleme, koje su u nekim studijama povezane s rakom.

Play ponuda
Play ponuda