Korištenjem šminke dok si bolesna još više riskiraš zdravlje: Evo koji bi proizvod trebala baciti čim ozdraviš

Stalno ga nosimo, ali predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik

4.3.2018.
14:00
Unsplash
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Naravno da nam ne pada napamet nositi šminku kada smo bolesne, ali nekada nemamo izbora i moramo staviti bar malo ruža ili rumenila da nismo kao zombiji na poslu.

Klice jako dugo žive na make-upu

No, često nismo ni svjesne da tijekom prehlade na make-upu ostavljamo milijune bakterija kojima se opet možemo zaraziti. Morgan Statt, istraživač zdravstvene i sigurnosne zaštite za ConsumerSafety.org, navodi Independent, tvrdi da postoji više zdravstvenih rizika koji su povezani s kozmetikom jer klice mogu jako dugo živjeti na ružu, korektoru, rumenilu i sličnim proizvodima.

Najveći rizik ovdje predstavljaju ruževi za usne jer ih nanosimo direktno na sluznicu. "Nakon bolesti biste se trebali riješiti svih proizvoda za usne", tvrdi Statt.

Iako je to sasvim logično, sigurno nam na pamet ne pada bacati omiljeni ruž ili tek kupljeni balzam za usne. Srećom, postoji rješenje - sve što trebamo je odrezati vrh proizvoda i tako smo se zaštitile od mikroorganizama koji uzrokuju i virus herpesa. Ono što je još važno, navodi Statt, jest da cijeli proizvod prebrišemo alkoholom.

Ne dijeli kozmetiku

Osim ruževa, opasni su i proizvodi za oči poput tuševa i maskara jer mogu uzrokovati konjuktivitis i druge bolesti oka pa ih je bolje zamijeniti novima.

Još jedna loša navika koju bismo trebale odbaciti je dijeljenje kozmetike s mamom ili prijateljicama. "Dijeljenjem kozmetike ozbiljno riskirate zdravlje", dodaje Statt.

I da, ne zaboravi redovito prati svoje kistove jer su i oni leglo svakakvih bakterija.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali