DOLAZE HLADNOĆA I SEZONA GRIPE / Nije lako, ali postoje neki znakovi: Kako razlikovati infekciju sinusa od Covida-19?

Sezona gripe i hladno vrijeme donose mnoge respiratorne probleme. Donosimo kako razlikovati infekciju sinusa i Covid-19

20.9.2021.
14:44
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Simptomi Covida-19 u mnogim pojavnostima se preklapaju sa sezonskim bolestima i infekcijama zbog čega mnogi počnu paničariti i uvjereni su da su se zarazili koronom ako im procuri nos ili ih zaboli grlo.

Zabuna je česta kod onih sa sinusnom infekcijom, posebno sada kada smo ušli u hladnije vrijeme i sezonu gripe. Times of India piše da su, površno gledajući, simptomi obje infekcije slični, no da ih je ipak lako razlikovati, ako se situacija bolje istraži.

I Covid-19 i infekcija sinusa su infekcije gornjeg respiratornog sustava, a simptomi koji su isti u oba slučaja su: nos koji curi ili je začepljen, glavobolja, grlobolja, kašljanje, vrućica i umor.

No, postoje i simptomi koji se razlikuju kod ovih bolesti. Infekcije sinusa su češće tijekom hladnijeg vremena i sezone gripe, a pušači, prehlađene osobe, oni koji imaju sezonske alergije i slabili imunosni sustav lakše obolijevaju od ove infekcije.

Razlike u simptomima

Među simptome koji se pojavljuju kod infekciju sinusa, ali ne i kod Covida, navode se: pritisak u gornjem dijelu obraza, čela i u očima, zubobolja, zadah, drugačija boja izlučevina iz nosa.

Postoje i simptomi koji se pojavljuju kod Covida-19, ali ne i kod sinusnih infekcija. Simptomi se kod Covida-19 razvijaju drastično. Nakon kontakta s virusom, treba od sedam do deset dana da se pokažu simptomi. Tijekom tog vremena, teško je reći imate li Covid-19 ili ne. Tipični simptomi koji se pojavljuju kod Covida-19, a ne pojavljuju se kod sinusne infekcije su: Kratak dah, bolovi u različitim dijelovima tijela, problemi s probavom, gubitak mirisa i okusa, kod infekcije koronavirusom, gubitak mirisa i okusa učestao je i bez začepljenog nosa.

Kojim redoslijedom se pojavljuju simptomi kod Covida-19?

Kod Covida-19 simptomi se najčešće pojavljuju ovim redom: prvo dolazi visoka temperatura, pa kašalj i bol u mišićima, mučnina ili povraćanje i proljev. Ako se vaše stanje pogorša nakon što ste preboljeli prehladu i gripu, možda imate infekciju sinusa. Infekcija sinusa može se također dogoditi nakon izlaganja alergenima poput polena ili dima cigareta. Infekcija sinusa najčešće prođe nakon dva ili tri tjedna, a mjere za suzbijanje covida se moraju provoditi otprilike 15 dana.

Jasno je da je lako zamijeniti simptome Covida-19 i infekcije sinusa. No, ako ste bili u kontaktu s bilo kim tko je imao pozitivan nalaz na koronu ili ste bili na mjestu s mnogo ljudi bez maske, tada bolje nemojte shvatiti simptome olako. Odmah potražite liječničku pomoć ako: ne možete disati, osjećate bol i pritisak u prsima, pojavi vam se plava ili siva koža, usne ili nokti na prstima te ne možete ostati budni.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali