Bez inzulina, razina šećera u krvi može biti do previsoka i uzrokovati oštećenje tijela, osobito bubrega, živaca ruku i stopala i očiju.
Idealno, postoji ravnoteža između šećera u krvi i inzulina u tijelu. No ponekad inzulin ne djeluje tako dobro kao što bi trebao, prisiljavajući tijelo da proizvodi prekomjerne količine inzulina. To je poznato kao inzulinska rezistencija, koja je faktor rizika za razvoj dijabetesa, kao i primarna značajka dijabetesa tipa 2.
Osoba koja je otporna na inzulin i želi održavati zdravu tjelesnu težinu i zdravo tijelo, morat će kontrolirati razinu šećera u krvi. Mnogi koraci povezani s poboljšanom inzulinskom rezistencijom već se smatraju zdravim navikama. Ovo su neke od njih:
Prehrana za smanjenje šećera u krvi
Često, hrana koja održava nisku razinu šećera u krvi također je hrana koja će vam pomoći u održavanju niske razine inzulina. Poznato je da neke namirnice održavaju sporiju, ravnomjernu potrebu za inzulinom umjesto da uzrokuje iznenadne 'šiljke'. To je poznato kao namirnice s niskim glikemijskim indeksom i poželjni su izvori ugljikohidrata.
Kako bi održali razinu šećera u krvi niskom jedite sljedeće namirnice:
- avokado
- banana
- borovnica
- cimet
- češnjak
- med
- maslac od kikirikija
- ocat
- jogurt bez dodanih šećera
Izbjegavajte hranu koja izaziva iznenadni porast inzulina
Baš kao što postoje namirnice koje su korisne za snižavanje razine inzulina, postoje neke koje uzrokuju iznenadni porast. To uključuje hranu visoku šećeru, kao što su bomboni i čokolada.
Suho voće i energetska pića također mogu biti izvori šećera koji dovode do porasta inzulina. Izbjegavanje tih namirnica može pomoći u održavanju normalne razine šećera u krvi.
Unos niske razine ugljikohidrata
Prema članku u časopisu Diabesity, prehrana s niskom razinom ugljikohidrata može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi, kao i promicanja gubitka težine i sniženja krvnog tlaka.
Postoji nekoliko vrsta prehrana s niskom razinom ugljikohidrata koje možete odabrati. Primjeri uključuju Atkins, South Beach i mediteransku prehranu, koja je puna ugljikohidrata koji potječu iz zdravih izvora namirnica bogatih vlaknima, kao što su pšenica i grah. Također uključuje voće, povrće, orašaste plodove, maslinovo ulje i ribu.
Četiri promjene u stilu života
1. Gubitak težine - ako imate prekomjernau tjelesna težina, gubitak težine vjerojatno će pomoći u smanjenju razine inzulina, prema International Federation of Gynecology and Obstetrics. To je zato što je višak kilograma i tjelesne masnoće povezano s otpornošću na inzulin, a samim time i povećanom razinom inzulina.
Veza između tjelesne masti i previše inzulina je razlog zašto mnogi liječnici preporučuju da žene s sindromom policističnih jajnika (PCOS) izgube težinu. Ovaj sindrom uzrokuje ženu da proizvodi višak "muških" hormona poznatih kao androgeni, kao i višak količine inzulina.
2. Redovita tjelovježba - 60 minuta vježbanja na dnevnoj bazi može biti vrlo korisno. Vježba može uključivati hodanje, vožnju biciklom ili sudjelovanje u drugoj tjelesnoj aktivnosti zbogh koje srce brže kuca.
3. Sudjelovanje u treningu snage - prema drugom članku u časopisu Diabesity, trening snage poboljšava mišićnu masu, što povećava količinu glukoze koju osoba koristi.
4. Smanjenje stresa - stres može dovesti do višak proizvodnje inzulina jer tijelo pokušava osloboditi više inzulina za korištenje ugljikohidratima za energiju. Mjere za smanjenje stresa uključuju:
- dovoljno sna noću
- 15 do 30 minuta svaki dan kako bi učinili nešto što volite
- pisanje dnevnika
- meditacija
Dodaci prehrani za smanjenje šećera u krvi
Neke studije su podržale korištenje dodataka prehrani u smanjenju razine inzulina.
Jedna studija, objavljena u Annals of Nutrition & Metabolism, otkrila je da žene s prekomjernom tjelesnom težinom koje uzimaju dodatak prehrani koji se sastojao od 125 mg zelenog čaja, 25 mg kapsaicina i 50 mg ekstrakta đumbira dva puta dnevno, izgubile više u tjelesnoj težini i razinama inzulina od onih koje su uzimali placebo.
Drugi dodatak koji je široko proučavan zbog prednosti smanjenja inzulina je krom, što je mineral u tragovima koji se nalazi u ljudskom tijelu. Dodatak kroma može poboljšati inzulinsku učinkovitost, što bi idealno pomoglo snižavanju ukupnih razina inzulina.
Studije još uvijek nisu pokazale konačan učinak kroma u snižavanju inzulina. Međutim, jedna studija objavljena u The Journal of Nutrition otkrila je da uzimanje dodataka kromi smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2 pomažući smanjenju razine glukoze u krvi i inzulina.
Pročitajte još:
- Prehrana za dijabetes: namirnice koje vam mogu pomoći u borbi
- Samo dva gazirana pića tjedno mogu vam ozbiljno narušiti zdravlje
- Kako se zdravo hraniti i skinuti višak kilograma - jednom zauvijek
- Znanstvenici potvrdili utjecaj cimeta na zdravlje: pomaže kod metaboličkog sindroma
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!