Kako dobiti posao iz snova?

Bez obzira jeste li već dugo bez posla ili tražite drugi, odlazaka na razgovor kod potencijalnog poslodavca predstavlja jednu od stresnijih situacija u životu.

1.8.2014.
12:12
VOYO logo

Ponekad je jako teško 'prodati' se na razgovoru, pogotovo ako niste skloni samohvali i ne želite ispasti arogantni. No postoji nekoliko smjernica koje možete slijediti kao biste povećali samopouzdanje na intervjuu za posao i zasjali pred potencijalnim poslodavcem.

Budite pozitivni

Ako ste tip osobe koja je inače dosta samokritična, pravi je trenutak da promijenite svoj stav. Zamislite da ste već dobili posao i ponavljajte si da možete postići štogod poželite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budite jasni oko svojih ciljeva

Ako vam je i samima jasno kojim putem želite da ide vaša karijera, lakše ćete se predstaviti kao samopouzdana, a ne bahata osoba. Zapitajte se što želite od posla za koji ste se prijavili i zašto ste vi najbolji kandidat za to mjesto. Ako vam je teško biti objektivnima, zamolite prijatelja da vam pomogne.

Vježbajte koliko god možete

Poboljšavanje vašeg umijeća dobrog sugovornika na intervjuu isto je kao poboljšanje bilo čega, jedini način za uspješnost krije se u vježbanju. Pokušajte osmisliti listu mogućih pitanja na razgovoru i zamolite prijatelja da odglumi intervju s vama. Susretanje s mogućom situacijom opustit će vas u trenutku kad do nje dođe i automatski ćete biti samouvjereniji. No nikako nemojte paničariti i pokušavati uvježbati odgovore, jer su prirodnost i iskrenost nužni da biste se predstavili kao idealan kandidat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemojte zanemariti značaj slušanja

Razgovor za posao ne sastoji se samo od predstavljanja vas. Tvrtke konstantno smišljaju nove načine kako intervjuirati kandidate sličnih profila i iskustva, pa je ponekad gotovo jednako važno da slušate osobu s kojom razgovarate, kako biste saznali informacije o kompaniji, koliko i vaši odgovori. Upijte što više informacija i impresionirajte ih spominjanjem tih činjenica poslije tijekom intervjua.

Ušetajte samopouzdano

Samopouzdanje je vidljivo iz hoda, položaja tijela i tona glasa, kao i riječi, pa ušetajte na razgovor ravnog držanja, sa smješkom i predstavite se uz čvrst (no ne prejak) stisak ruke. Duboko dišite i pokušajte se opustiti što više možete. I zapamtite da ćete, ako se nastavite uvjeravati kako će intervju proći dobro, vi sami osjećati sigurnije u sebe i svoj nastup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo