Play ponuda

KADA JE SIGURNO DRUŽITI SE S OSOBOM KOJA JE PREBOLJELA KORONU? / Da biste bili bez ikakvog straha od infekcije, provjerite ove 3 stvari

Image
Foto: Shutterstock

Prije nego što uopće pomislite na druženje s osobom koja se oporavila od covida-19, trebali biste razmotriti ova tri kriterija

6.12.2020.
17:22
Shutterstock
Play ponuda

Ako vam je netko blizak bio zaražen koronavirusom, sigurno ste se zapitali kada je sigurno biti u njihovoj blizini, bez straha od zaraze.

Važno je znati da vrijeme inkubacije traje između tri i 14 dana. U blažim slučajevima bolest traje jedan do dva tjedna, a kod težih i do šest. Simptomi se pojavljuju unutar 11 i pol dana, piše Health.

Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, druženje s nekim tko se oporavio od covida-19 uvelike ovisi o simptomima koje su iskusili. Svaki je slučaj različit, no sigurno je biti u blizini oporavljene osobe ako su ispunjena ova tri uvjeta:

  • prošlo je 10 dana od pojave simptoma
  • osoba nije imala temperaturu (bez uzimanja ikakvih lijekova za smanjenje temperature) najmanje 24 sata
  • simptomi poput kašlja i otežanog disanja su se poboljšali.

Važno je naglasiti da neki pacijenti mogu imati dugotrajne simptome poput otežanog disanja, umora, kašlja ili glavobolja, no to ne znači da su te osobe zarazne. "Nekim ljudima samo treba više vremena da se vrate u zdravo stanje", objasnio je dr. William Schaffner, specijalist za zarazne bolesti.

Ako je osoba imala pozitivan test na covid-19, ali nije imala simptome, može biti u blizini drugih ljudi 10 dana nakon testiranja.

Health piše da se preporuke Centara za kontrolu i prevenciju bolesti primjenjuju na sve vrste kontakata pa čak grljenje i ljubljenje.

Play ponuda
Play ponuda