IMA SAVJET ZA SVE ŽENE / Ivana je preživjela moždani udar: 'Imala sam obilno krvarenje u mozgu, jedna sam od rijetkih preživjelih'

Najčešći simptomi moždanog udara nastaju iznenada, utrnulost lica, nemogućnost govora, a kod žena niz je specifičnih upozorenja poput nesvjestice, kratkoće daha, dezorijentiranosti

4.2.2023.
9:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Najčešći simptomi moždanog udara nastaju iznenada, utrnulost lica, nemogućnost govora, a kod žena niz je specifičnih upozorenja poput nesvjestice, kratkoće daha, dezorijentiranosti, javlja RTL Danas. Ako ste neopravdano uzrujane, imate halucinacije, mučnine, povraćanje, pa i štucanje - sve to mogu biti najavljivači moždanog udara kod žena.

"Moja poruke je uživati u svakom trenutku i ne odustajati kada se dogode nedaće, život je prepun nedaća, treba se isplakati, dignut glavu i idemo dalje", kazala je Ivana Roščić koja je prošle godine preživjela moždani udar.

Na pitanje je li bila svjesna što joj se događa, kazala je:

"Ne. To je bio jedan najobičniji dan. Odvela sam djecu u vrtić, bila sam u dućanu, taman sam kupovala namirnice, kihnula sam i doslovno da me netko sjekirom po glavi, krenuli su epileptički napadi, otkazali su mi ruke i noge, počela sam povraćati, srušila sam se, nisam znala što mi se događa, odjednom se sve ruši s vama i ne znate što vam je. Tek par dana nakon u šok sobi sam počela slagati puzzle", kazala je.

Poruka ženama

"Slavim 16.5. rođendan, svi kažu da je to moj drugi rođendan, imala sam obilno krvarenje u mozgu. Da, jedna sam od rijetkih preživjelih", dodaje.

Uputila je i poruku svim ženama ali i muškarcima.

"Mislim da svim ženama koje žive suludim tempom, koji ne paze na sebe, da budu nježne prema sebi. Svim ženama koje dožive bilo koju vrstu moždanog udara želim sreću i hrabrost i prvenstveno da ne odustaju. Postoje dobri dani, loši dani, i meni je trebalo prva četiri mjeseca da dođem sebi, da ponovno hodam na svojim nogama. Muškarcima poručujem da paze na partnerice da budu nježni prema njima i da ljubav liječi sve", kazala je Ivana Rošić.

Image
DAN CRVENIH HALJINA /

Moždani udar ubija dvostruko više žena nego rak dojke! Hrabre Hrvatice koje su ga preživjele odlučile progovoriti

Image
DAN CRVENIH HALJINA /

Moždani udar ubija dvostruko više žena nego rak dojke! Hrabre Hrvatice koje su ga preživjele odlučile progovoriti

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču