Uništava hranjive tvari u namirnicama
Ovo je mit. Prilikom svakog oblika termičke obrade hrane izgube se određene hranive tvari. Dužim kuhanjem i jačom temperaturom se gubi više hranivih tvari, pa tako i neki vitamini mogu ispariti ukoliko namirnice predugo kuhate. Zato mikrovalna pećnica ima svoje prednosti. U njoj se hrana priprema kraće, na nižoj temperaturi i s manje vode što znači da će zadržati više hranjivih tvari.
Zračenje
Istina je da mikrovalke zrače, ali nije istina da će to ozbiljno ugroziti vaše zdravlje. Zračenje se mjeri od najviše frekvencije do najniže. Visokofrekventni oblici zračenja mogu oštetiti DNK i uzrokuju mnoge bolesti, ali mikrovalka nema toliko jako zračenje. One prolaze razne testove sigurnosti prije nego završe u trgovinama.
Otrovna hrana
Većina stručnjaka kaže kako nema preciznih dokaza da je hrana pripremljena u mikrovalnoj pećnici opasna po zdravlje odnosno otrovnija od namirnica koje se pripremaju na drugačiji način.
Posude
No, morate voditi računa pri odabiru posuda u kojima ćete pripremati namirnice u mikrovalnoj pećnici. Staklo ili keramičke posude su jedini materijali od kojih bi trebalo biti posuđe koje stavljate u mikrovalku. Metal, plastika ili kartonske kutije odnosno ambalaže u koje su pakirana gotova jela, nikako ne biste smjeli koristiti jer mogu izazvati požar između ostalog.
ŽenaBlic/Magazin.hr