Industrijsko otapalo koje uništava unutarnje organe

Radnici izloženi poznatoj industrijskoj tekućini za čišćenje metala imaju veći rizik za razvoj karcinoma jetre, bubrega i maternice, pokazalo se u velikoj novoj studiji iz Danske.

Trikloroetilen ili TCE, je kemijsko otapalo za koje se već pokazalo da uzrokuje rak kod životinja, kada se u velikim količinama udiše ili apsorbira kroz kožu.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da su TCE kancerogeni za ljude još u listopadu 2012., ali kemikalija se i dalje široko koristi u industriji za čišćenje strojeva i proizvodnji određenih tekstila, u količinama za koje se vjeruje da su premale da bi naškodile ljudima (tako je barem slučaj u skandinavskim zemljama, no u SAD-u i mnogim drugim područjima svijeta kontrola nije tako velika).

Radnici najčešće udišu ove kemikalije, ali se one mogu apsorbirati i kroz kožu. Međutim, zbog ispuštanja otpadnih voda koje izlaze iz industrijskih pogona TCE onečišćuje i izvore pitke vode te tako ugrožava i širu populaciju.

TCE su osobito opasni za bubrege, a prethodne studije su uočile vezu i s karcinomom jetre, bubrega, maternice i jednjaka, kao i ne-Hodgkinova limfoma.

‘Naša studija i druge studije pokazuju da je relativni rizik od raka bubrega skroman, jer su za pojavu raka bubrega vjerojatno potrebne veće količine’, rekao je Johnni Hansen iz danskog centra za istraživanje tumora u Kopenhagenu, koji je vodio studiju.

Hansen i njegovi kolege analizirali su podatke tri starije studije provedene u Švedskoj, Finskoj i Danskoj, koje su uključivale 5.553 radnika (1.777 žena) s dokumentiranom izloženosti TCE.

Na temelju stope raka jetre u općoj populaciji u sve tri zemlje, istraživači su očekivali da će u ovoj populaciji tijekom promatranog razdoblja vidjeti 20 slučajeva raka jetre, ali zapravo su naišli na 36 slučajeva. Isto tako, umjesto očekivana dva slučajeva raka grlića maternice, u istoj je populaciji nađeno njih sedam.

‘Ukupni rizik za bilo koji od ova dva raka je još uvijek vrlo mali’, rekao je dr. Hansen.

Studija ima prednosti i slabosti. Istraživanje nije sadržavalo podatke o pušenju i konzumiranju alkohola, koji također povećavaju rizik od raka, a broj uključenih je bio relativno malen za proučavanje ove vrste pa zbog toga nije bilo moguće uočiti koliko se povećavaju rizici za neke rjeđe bolesti poput raka bubrega.

Povratak na Net.hr