"Osobi koja boluje od žučnih kamenaca ili drugih bolesti žučnog mjehura, preporuča se prehrana, odnosno dijeta s niskim udjelom masti, kojom se nastoje izbjeći moguće daljnje komplikacije. Iako je svaki slučaj individualan, sve što se jede i pije treba biti blago, bez dodatka začina te podijeljeno u više manjih obroka", objašnjava nutricionistica Mirela Marić iz Nutricionističkog-dijagnostičkog centra Nutrilife Centar te dodaje da kad osobe imaju napad žučnog kamenca idu u bolnicu, a na nutricionističku obradu dolaze nakon bolničkog tretmana.
"Cilj ove dijete je da se s plana prehrane uklone sve namirnice koje izazivaju grčenje žučnog mjehura. Za osobe s takvim tegobama, problem su masti i sve što djeluje intenzivno na cjelokupni gastro trakt. Kako se priroda pobrinula za sve, tako i ljudi koji imaju problema sa žuči najčešće odmah osjete kada nešto krivo pojedu. Razlog tome je otežana razgradnja masti", kaže dalje te dodaje da je vrlo važno voditi računa o pripremi hrane. "S mesa treba odvojiti sve vidljive masnoće, a ono se priprema kuhanjem, parenjem ili pirjanjem te, povremeno, pečenjem u posebnim posudama bez dodatka masnoća. Prženje se ne preporuča ni u kojem slučaju", naglašava.
"Što se tiče učestalosti i dinamike obroka kroz dan, jako je važno jesti češće, ali tako da niti jedan obrok ne bude preobilan. Poslije većeg obroka dobro je leći i odmoriti se barem pola sata", kaže dalje te dodaje da kada osoba ima napade bolova prehrana se mora ograničiti na zašećereni čaj, voćne sokove i obrano mlijeko, a najbolje je suzdržavati se od krute hrane. Kava i kofein su dozvoljeni u malim i laganim oblicima kada nije akutna faza žučne bolesti.
Nekoliko savjeta o pravilnom unosu masti:
1. Konzumirajte nemasno mlijeko (do 1% mliječne masti) i mliječne
proizvode s niskim udjelom mliječne masti
2. Crveno meso u svome jelovniku zamijenite bijelim (piletina,
bijelo meso puretine) i ribom
3. Ne jedite prženu hranu
4. Jaja konzumirajte oprezno, a žumanjak izbacite
5. Uključite bogatstvo voća, povrća i sokova u prehranu
6. Izbjegavajte rafinirani šećer i slatkiše, te kofein i
čokoladu
7. Izbjegavajte nagle promjene tjelesne mase
Dopušteno
Juhe: nemasna juha od mesa, juha od povrća sa
zaprškom na maslacu ili ulju (u juhu se mogu staviti sve vrste
tjestenine, riža, pšenična krupica – griz)
Meso: teletina, bijelo meso od peradi, riba,
blijeda šunka (npr. pureća)
Povrće: krumpir (pire kuhan u slanoj vodi i
poliven maslacem ili kuhan u ljusci), špinat, cvjetača, mrkva,
koraba, šparoga, buče, tikva, blitva, rajčica
- sve pripremljeno kao varivo (najbolje kuhano i
pasirano), poliveno ili zaprženo na maslacu ili ulju
Tjestenine: bijeli kruh (prepečen ili dvopek),
odstajala peciva, kifli, biskvit, piškote, pereci, palačinke,
drobljenac
- dopuštene su sve kuhane tjestenine koje treba
pripremati s malo jaja, bez kvasca te s malo maslaca
- dopuštene su i tjestenine s krumpirom ili brašno s
krumpirom, tzv. krumpirovo tijesto
Slatka jela: nabujak od krupice ili riže (bez
jaja i kvasca), marmelada, džem, med
Ostala jela: krupica (griz), riža, svježi
kravlji sir, kukuruzno brašno, zobene pahuljice
Salate: zelena salata, blitva, rajčica, cvjetača, cikla
- sve pripremljeno s limunovim sokom i/ili
uljem
Voće: sve vrste voća (kuhano, bez kore), voćni
sokovi
Pića: čaj, kakao, kava , mlijeko
Nije dopušteno:
• jaja
• svinjska i guščja mast, margarin, loj
• slanina, suho meso, kobasice, pečeno i pohano meso, svinjetina,
govedina, divljač, masne patke i guske, guščja jetra, salama,
hrenovke, konzerve
• kavijar, sardine
• umak od češnjaka, luka, krastavaca, kopra i svi umaci od
pečenja
• svi sirevi zreli i oštri po ukusu, masni ili sušeni, lički
sir
• krumpir pečeni ili restani, grah, leća, rotkvica, krastavci,
kelj, kupus, repa
• dunje, dinje, lubenice, bademi, orasi, lješnjaci
• kruh i tijesto s kvascem i mnogo maslaca i jaja
• paprika, feferoni, salata od graha i kupusa
• začini - papar, paprika, cimet, klinčić, muškat
• sva alkoholna pića, osobito rakija i hladno pivo