PONOS DO NEBA / Hrvatski liječnici jedini u svijetu posebnim zahvatima uništavaju rak! 'Nema krvi, boli ni dugog oporavka...'

Image
Foto: Pixsell/ Josip Regovic

U Specijalnoj bolnici Radiochirurgia Zagreb jedini u svijetu rade radiokirurške zahvate u općoj anesteziji kojima u samo jednom zahvatu ciljano uništavaju tumore pluća, gušterače, prostate, a da pritom ne zrače okolna tkiva i organe

21.2.2023.
8:46
Pixsell/ Josip Regovic
VOYO logo

Zahvat je moguće napraviti uz uputnicu HZZO-a, a bolnica surađuje i s KB-om Merkur i Fakultetom elektrotehnike i računarstva. Rezultati su nevjerojatni, donosi HRT.

Jednom pacijentu uspjeli su uništiti neoperabilni tumor gušterače radiokirurškom ablacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nema krvi, nema boli, nema dugotrajnog oporavka'

“Više od 50 posto pacijenata živi duže od 24 mjeseca, a njih negdje oko 13 posto duže živi od četiri godine. Reakcije su spektakularne. Nema krvi, nema bola, nema dugotrajnog oporavka, nema postoperativnih komplikacija. Pacijenti dođu, inače se to učini u jednoj frakciji u dolasku koji traje 45 minuta do sat i pol kako kod kojeg pacijenta, pacijenti nakon toga odlaze doma. Znači ovo je ambulantni zahvat”, rekao je ravnatelj bolnice Dragan Schwarz.

Image
POSEBNO VISOK RIZIK /

Žene nisu svjesne da je to jasan znak mogućeg raka dojke: Imate li ovaj tip grudi? Odmah se pregledajte!

Image
POSEBNO VISOK RIZIK /

Žene nisu svjesne da je to jasan znak mogućeg raka dojke: Imate li ovaj tip grudi? Odmah se pregledajte!

Tijekom zahvata pacijent mora biti pod anestezijom kako bi se radiokirurški zahvat izveo što preciznije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Problem je što se tumori miču u organizmu, od disanja, peristaltike i ostalih fizioloških procesa. U anesteziji mi postižemo da je pacijent nepomičan. Anestezija zaustavlja disanje, smanjuje peristaltiku. To znači jako visoku sigurnost, više od 90 posto. Čak po našim iskustvima i 98 posto da će tretirana lezija nekrotizirati i da će biti uništena”, kazao je Hrvoje Kaučić, voditelj službe za radiokirurgiju i radioterapiju.

Posebnu ulogu imaju medicinski fizičari koji su zaduženi da linearni akcelerator točno i precizno isporuči planiranu i propisanu dozu zračenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gušterača je najveći izazov

Da budu precizniji i bez anestezije, pomaže im i suradnja s kolegama s elektrotehnike i računarstva. Detektiraju organe koji se gibaju kako bi ih poštedjeli pri ciljanom uništavanja tumora. Gušterača je, kažu, najveći izazov.

Image
Foto: Pixsell/ Josip Regovic

“Ali mi smo uspjeli kroz ovaj rad i to napraviti na temelju poznavanja ostalih organa i međusobnog odnosa organa i gušterače dobili smo i prilično preciznu poziciju gušterače. Od 80 do 90 i više posto pouzdanosti pozicije pojedinog organa”, rekao je Zdenko Kovačić, voditelj Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci s radiokirurgije zajedno s liječnicima s Merkura daju šansu za dulji život i pacijentima oboljelima od rijetkog Klackinova tumora.

“Mi smo sad napravili model da krenemo sa zračenjem radiokirurškim tretmanom gdje pacijent dobije naš ablativnu dozu koji je kandidat za transplantaciju i ima Klackinov tumor. Nakon toga ga mi stavimo na listu i nakon toga uspješno transplantiramo. Preživljavanje je puno veće i puno bolje. Preko tri godine”, kazao je Stipislav Jadrijević, pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju KB-a Merkur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo