Play ponuda

TESTIRAJTE SE / Zabrinjavajući podaci o infekciji koja može uzrokovati velike komplikacije, pa i rak: Širi se među članovima obitelji...

Image
Foto: shutterstock

Izloženost zaraženim članovima obitelji vjerojatno je glavni izvor širenja, pretpostavili su znanstvenici

6.2.2023.
12:12
shutterstock
Play ponuda

Kada gastrointestinalni problemi uključuju bakteriju Helicobacter pylori, članovi kućanstva pacijenta također bi trebali biti testirani na infekciju, pokazalo je kinesko istraživanje.

Iako obično asimptomatske, infekcije želuca ili početnog dijela tankog crijeva s H. pylori najčešći su uzroci peptičkog ulkusa. H. pylori također može uzrokovati gastritis, iritaciju želučane sluznice i, u rijetkim slučajevima, ako se ne liječi, može dovesti do raka želuca.

Istraživači u Kini proveli su H. pylori testove na svim članovima 10.735 obitelji u 29 pokrajina. Među 31.098 ispitanika obuhvaćenih studijom, približno 43 posto odraslih i 21 posto djece i adolescenata su bili zaraženi. Samo 29 posto obitelji nije imalo infekcije.

Svih preostalih 71 posto imalo je barem jednog zaraženog člana, uključujući 20 posto u kojima su zaraženi svi članovi obitelji, objavili su istraživači u časopisu Gut.

shimmer fallback
shimmer fallback

Cijela obitelj treba biti testirana

Izloženost zaraženim članovima obitelji vjerojatno je glavni izvor širenja, pretpostavili su znanstvenici.

Dok je 14 posto djece i adolescenata, koji žive s nezaraženim roditeljima i samo bilo zaraženo, ta je stopa bila 34 posto među djecom koja žive s dva zaražena roditelja. Prevalencija H. pylori posebno je visoka u Kini.

Prema američkom Nacionalnom institutu za dijabetes, probavne i bubrežne bolesti, infekcije H. pylori pogađaju 30 do 40 posto ljudi u Sjedinjenim Državama. Najčešće se infekcija dobije u djetinjstvu.

Znanstvenici su rekli da njihova otkrića upućuju na to da, kada se ustanovi da je pacijent zaražen H. pylori, cijela obitelj treba biti testirana i svi zaraženi članovi trebaju biti liječeni. Infekcije se eliminiraju antibioticima.

Play ponuda
Play ponuda