Hrana zbog koje ćete se na niskim temperaturama osjećati i izgledati bolje

Najnovija istraživanja otkrivaju kako se ne osjećamo (i izgledamo) lošije samo zbog niskih temperatura i manje sunca već i zbog namirnica koje jedemo. Obratite pozornost što se preporučuje.

17.10.2012.
20:13
VOYO logo

Depresija zbog hladnog vremena

Osim što je vitamin D važan za jake kosti, on je i povezan s našim dobrim raspoloženjem. No, ne treba očajavati. Osim od sunca vitamin D dobivamo i iz hrane poput naranči, jogurta, a korisne su i ribe bogate omega 3 kiselinama poput lososa, inćuna i iverka. Kao prirodni antidepresivi mogu poslužiti i namirnice bogate folnom kiselinom poput špinata i graha.

Manjak energije

Vjerovali ili ne za poboljšanje protoka krvi u mozgu korisno je žvakanje žvakaće gume. Za podizanje raspoloženja dobro je i piti napitke s mentom, kao i udisanje mirisa mente. Važno je i imati uravnoteženi doručak s oko 500 kalorija. Kombinirajte proteine (jogurt, jaja, tofu, orasi) s ugljikohidratima (svježe voće, zob, pecivo s cjelovitim žitaricama).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slab imunitet

Za jačanje imuniteta, kojemu je posebno važno posvetiti pažnju tijekom zime kad haraju brojne viroze, najbolje je dnevno jesti barem 75 miligrama vitamina C (iz papaje, naranči, crvene paprike), a korisne su i namirnice bogate beta karotenom poput špinata, brokula i kelja. Itekako dobar je i luk kao i pileća juha.

Suha, gruba koža

Grijanje i tuširanje vrućom vodom isušit će vašu kožu. Vratite joj vlagu jedući kruh s integralnim žitaricama te rižu. Dobri su blitva i žumanjci bogati biotinom, koji potiče proizvodnju masnih kiselina, odgovornih za glatku kožu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akne od hladnoće i ljuštenje kože

Isušenost kože može pojačati upale i stvaranje ekcema, akni i psorijaze. Rješenje je u lososu, inćunima i iverku koji su bogati s omega 3 kiselinama. Korisni su i orasi.

Opekline od skijanja

Osim što se morate zaštiti kremom od sunčanja, možete i podignuti otpornost kože ispijajući zeleni čaj, jedući tamnu čokoladu i hranu koja sadrži likopene poput rajčica i grejpa. Istraživanja dokazuju da su ove namirnice korisne u prevenciji i smanjenju opeklina od skijanja, piše shine.yahoo.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo