GNJUSNO! / Evo zašto nikada ne biste trebali stajati iznad WC školjke u javnom toaletu

Image
Foto: Shutterstock

Odlazak u javni WC je ponekad poput igre ruskog ruleta

15.2.2024.
21:03
Shutterstock
VOYO logo

Liječnica Poonam Desai je u videu na Instagramu otkrila koji je najsigurniji način korištenja javnog WC-a kada jednostavno imate potrebu.

"Mnogi znaju čučnuti ili čak sjesti na dasku WC školjke, što dovodi do prskanja urina i izmeta po WC dasci", rekla je u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolazi do naprezanja zdjelice

Liječnica Desai je objasnila: "Malo je vjerojatno da ćete se zaraziti nekom bolešću sjedeći izravno na zahodskoj dasci, iako se na njoj nalaze tuđi izmet ili urin. Ja obično obrišem WC školjku, stavim navlaku i zatim sjednem. Ako obavljate nuždu stojeći iznad WC daske, zapravo možete izazvati naprezanje mišića zdjelice te može doći do nepotpunog pražnjenja. Dakle, ako želite biti zdravi i zaštititi svoje mišiće zdjelice, preporučujem da sjedite na WC dasci."

Desai je svojim pratiteljima dala upute: "Moje opće pravilo glasi - obrišite dasku WC školjke i stavite navlaku. Kad bismo svi sjedili na WC dasci koristeći navlaku, bilo bi manje urina i izmeta na WC dasci."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad nisam sjedila na 'goloj' WC dasci", "Kvaka na vratima je odvratnija", "Htio bih da ima više mjesta za dasku od WC školjke", glasili su neki od komentara.

Ispiranje WC školjke sa spuštenom daskom ne sprječava širenje malih bakterija, prema studiji objavljenoj u American Journal of Infection Control. Stručnjaci su rekli: "Molim vas, sjednite, osobito ako imate problema sa zdjelicom. To se odnosi i na muškarce."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Širenje bakterija u javnim toaletima

Erica Donner, stručnjakinja za znanost o okolišu, objasnila je koliko čist i dobro prozračen toalet utječe na zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provedeno istraživanje pokazalo je da se bolesti poput norovirusa, salmonele i hepatitisa A mogu proširiti u javnim kupaonicama. Mikrobiolog Charles Gerba otkrio je da zahodi ispiranjem mogu širiti sićušne čestice bakterija u zrak, koje onda završavaju na različitim površinama.

Image
povezano s mozgom /

Kada ste dobili prvu menstruaciju? To bi moglo odrediti vaš rizik od demencije!

Image
povezano s mozgom /

Kada ste dobili prvu menstruaciju? To bi moglo odrediti vaš rizik od demencije!

Iako sjedenje na WC školjki obično nije rizično, postoje iznimke, poput šanse da dobijete otpornu bakteriju zvanu MRSA ako imate otvorene rane. Donner je predložila korištenje dezinfekcijskih maramica na zahodskim daskama, osobito ako izgledaju prljavo. Također su govorili o korištenju navlaka za WC školjku, ali one možda neće dobro funkcionirati ako su već prljave, stoga je od izrazite važnosti oprati ruke jer mnoge površine u zahodima mogu imati bakterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci predlažu i da ne odlažete torbe na pod u javnom toaletu, da držite mobilni uređaj podalje i da ništa ne dodirujete, piše New York Post.

Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Političari pobrojali odricanja u korizmi, građani kažu: 'Odreknite se javnosti, da se odmorimo'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo