Koliko je pržena hrana nezdrava već je opće poznato, no francuski znanstvenici došli su do konkretne brojke o tome da povećanje ekstremno prerađene hrane poput pržene, povećava rizik od prerane smrti za 15 posto. U tu skupinu ubrajaju se gazirana pića, gotova jela, instant juhe, voćni jogurti i industrijski kruh.
"Kod osoba čija prehrana obiluje takvim nezdravim masnim kiselinama rizik za kardiovaskularne bolesti povećava se za 21 posto, a smrtnost za 28 posto.
U svijetu samo kad govorimo o transmasnim kiselinama 500.000 ljudi umire od kardiovaskularnih bolesti", objašnjava voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH Antoinette Kaić-Rak.
Koja je razlika između minimalno prerađene, prerađene i ekstremno prerađene hrane?
- U prerađenu hranu dodani su samo neki sastojci poput šećera u kompotima i soli u zasoljenom mesu.
- Minimalno prerađena je ona koja i nakon obrade zadržava sličan izgled i nutrijente, poput zapakirane salate, tune u konzervi ili smrznutog voća i povrća.
Najbolji vodič za izbor što zdravijih namirnica je voditi se načelom što je sličnije izvornom obliku, to je bolje.
Pročitajte još:
- 5 trikova vitkih Francuskinja koje vole kruh i slatkiše
- Znanstvenici pronašli prehranu koja je idealna i za ljude i za planet
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!