maksimalno izbjegavati / Ekstremno prerađena hrana vodi u preranu smrt. Znate li o kojim je namirnicama riječ?

'Kod osoba čija prehrana obiluje takvim nezdravim masnim kiselinama rizik za kardiovaskularne bolesti povećava se za 21 posto, a smrtnost za 28 posto', upozorava stručnjakinja

20.2.2019.
8:51
VOYO logo

Koliko je pržena hrana nezdrava već je opće poznato, no francuski znanstvenici došli su do konkretne brojke o tome da povećanje ekstremno prerađene hrane poput pržene, povećava rizik od prerane smrti za 15 posto. U tu skupinu ubrajaju se gazirana pića, gotova jela, instant juhe, voćni jogurti i industrijski kruh.

"Kod osoba čija prehrana obiluje takvim nezdravim masnim kiselinama rizik za kardiovaskularne bolesti povećava se za 21 posto, a smrtnost za 28 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svijetu samo kad govorimo o transmasnim kiselinama 500.000 ljudi umire od kardiovaskularnih bolesti", objašnjava voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH Antoinette Kaić-Rak.

Koja je razlika između minimalno prerađene, prerađene i ekstremno prerađene hrane?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • U prerađenu hranu dodani su samo neki sastojci poput šećera u kompotima i soli u zasoljenom mesu.
  • Minimalno prerađena je ona koja i nakon obrade zadržava sličan izgled i nutrijente, poput zapakirane salate, tune u konzervi ili smrznutog voća i povrća.

Najbolji vodič za izbor što zdravijih namirnica je voditi se načelom što je sličnije izvornom obliku, to je bolje.  

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo