Utvrdili stručnjaci

ĐUMBIR: Snažnije od kemoterapije ubija stanice karcinoma

Đumbir je namirnica koja se ne koristi samo kao začin u prehrani, nego i u tretiranju mučnine te želučanih problema. Još fascinantniji podaci dolaze kroz rezultate nove studije koja pokazuje kako je ova gomoljasta biljka izuzetno uspješna u tretiranju različitih oblika karcinoma.

Istraživanje na miševima su proveli stručnjaci s Georgia State univerziteta, a rezultati su pokazali kako esktrakt đumbira može smanjiti veličinu tumora prostate za čak 56 posto. Osim toga, pokazalo se kako đumbir smanjuje upalu u organizmu i tijelo opskrbljuje antioksidansima.

Još jedna studija koju je provela neprofitna organizacija PLoS pokazala je kako đumbir igra ključnu ulogu u tretiranju raka dojke i matičnih stanica raka, za koje je poznato kako ih je iznimno teško ubiti.

GODIŠNJE UBIJE 300.000 LJUDI: Karcinom gušterače u budućnosti ne bi smio biti smrtna presuda

“Matične ćelije imaju sposobnost regeneracije i samoobnavljanja, prolaze kroz različite promjene i mutacije, pa su tako otporne na konvencionalno liječenje poput kemoterapije, a često se dijele i formiraju nove kolonije raka. Jedini način da se tretira tumor je da se unište matične stanice u njemu”, piše Health Nut News.

Kad se đumbir suši ili kuha, u njemu nastaje organsko jedinjenje shogaol. Fascinantan je način na koji se ovo jedinjenje bori protiv matičnih ćelija raka.

Istraživanje još nije provedeno na ljudima

“Istraživanja su pokazala kako shogaol utječe samo na ćelije raka i ubija samo njih, ali ne i zdrave ćelije, za razliku od, primjerice, kemoterapije, koja, pored ćelija raka, ubija i zdrave ćelije”, navodi se u tekstu.

Naposlijetku, kad se uporedi s lijekovima protiv kancera poput Taxola, pokazalo se kako shogaol ubija više ćelija raka i tumora, a istraživači navode kako je ovo jedinjenje čak 10.000 puta jače od lijeka Taxol u ubijanju stnica raka, zaustavljanju formiranja novih tumora i očuvanja zdravih ćelija u životu.

MEDICINSKO ISTRAŽIVANJE: Pametni lijek usporio rast neizliječivih karcinoma prostate

Važno je napomenuti kako slična studija još uvijek nije provedena na ljudima, ipak, rezultati su obećavajući i daju nadu oboljelima od raka, osobito ukoliko se u obzir uzme koliko konvencionalni tretmani raka znaju biti teški za tijelo i um oboljelih.

Povratak na Net.hr