Đumbir je namirnica koja na mnogo načina dobro djeluje na naše zdravlje i treba je uvrstiti u prehranu, no postoje situacije kada ga ipak ne bi trebalo jesti. U daljnjem tekstu ćemo govoriti o tome kada i zašto ga jesti, a kada ipak izbjegavati ovaj egzotični gomolj limunasto-paprenog okusa.
Zašto je đumbir dobar za zdravlje?
- Đumbir ima protupalni učinak na organizam zbog čega ubrzava opravak mišića nakon vježbanja te pomaže ljudima koji pate od osteoartritisa.
- Zagrijava tijelo i potiče cirkulaciju.
- Đumbir je dobar i kod ublažavanja morske bolesti, ali i ostalih vrsta mučnina. Osobito je dragocjen trudnicama.
- Pomaže također kod jačanja imuniteta, ubrzava metabolizam, poboljšava probavu, grije tijelo, sprječava nastanak dijabetesa tipa 2 te raka.
- Pomaže kod bolesti desni, jača ih i suzbija krvarenje.
- Pomaže kod mršavljenja.
(FOTO: Thinkstock)
Najbolji način za konzumiranje đumbira
Naribajte svježi đumbir u smoothie ili svježe cjeđeni sok.
Možete ga dodati toplome ili hladnome čaju ili pak skuhati čaj od
đumbira. Nariban ide i u dresinge za salate , umake, marinade ili
pak deserte. Možete ga i nasjeći na listiće i žvakati.
Kada ipak izbjegavati đumbir?
Đumbir ne bi smjela jesti djeca mlađa od 12 godina te osobe koje uzimaju lijekove za srce i dijabetes te osobe koje pate od žučnih kamenaca ili se spremaju na operaciju. osobe koej pate od bilo kakvih kroničnih bolesti bi se trebale konzultirati s liječnikom o bilo kakvim promjenama prehrambenih navika pa tako i o konzumaciji đumbira.
Pročitajte još:
- Znate li gdje raste đumbir?
- Kako na prirodan način ublažiti simptome gripe?
- Prirodni lijekovi iz narodne medicine koji će vam pomoći da se zaštitite od prehlade
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!