Ovaj čaj stvarno štiti od raka

Ispijanje crnog čaja posebno je dobro za žene. Poznati topli napitak štiti od kancerogenih promjena, te može spriječiti razvoj raka jajnika.

26.11.2012.
8:18
VOYO logo

Znanstvenici Sveučilišta Curtin u Perthu proučavali su tisuću žena koje su u prosjeku imale 59 godina, a podijelili su ih u dvije skupine: polovina ispitanica je imala rak jajnika, a druga polovina bila je zdrava. Istraživači su detaljno istražili njihovu naviku ispijanja čaja: koliko često piju čaj, koju vrstu i kad su prigrlile ovu naviku.

Pokazalo se da su zdrave žene duže pile čaj, odnosno da su u ranijoj dobi počele redovito piti čaj, u odnosu na žene s rakom. Od ukupnog broja zdravih ispitanica, čak je 79 posto redovito pilo čaj, u odnosu na 51 posto žena s rakom jajnika. Istraživači su istaknuli da su flavonoidi crnog čaja, koji nam pomažu u borbi protiv bolesti, najodgovorniji za ovakvu zdravstvenu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko vam je crni čaj prejak, slobodno ga možete razrijediti mlijekom, jer su prethodna istraživanja pokazala da ovo neće utjecati na njegov učinak.

'Čaj je sigurno i jeftino piće. Treba podupirati njegovu konzumaciju zbog potencijalnog sprečavanja ove česte i smrtonosne bolesti žena', zaključio je voditelj studije dr. Andy Lee.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rak jajnika jedan je od vodećih uzroka smrti žena i druga najučestalija ginekološka maligna bolest. Tumor jajnika nastaje rastom abnormalnih stanica i može biti nekancerogen – benigni ili kancerogen – maligni. Od ove maligne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli 567 žena, a umru 272 žene.

Crni čaj nudi bogatstvo flavonoida i antioksidanta, te kofeina tj. teina koji razbuđuje puno bolje od crne kave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljekovitost crnih čajeva, je prvenstveno u pripomaganju kardiovaskularnom sustavu jer pospješuje njegov rad, širi krvne žile i izmjenu tvari u mozgu. Tein (kofein) iz crnog čaja svoje djelovanje naglašava kroz duži vremenski period od kofeina iz kave. Jer njime podižemo i mentalnu budnost, crni čaj je stoga prikladan za one koje su posvećeni intelektualnom radu. Osim toga, potiče metabolizam, blokira alergenski odgovor, usporava razvoj malignih bolesti, štiti kosti, sprečava loš zadah, poboljšava zdravlje kože, normalizira rad štitnjače, štiti od razvoja Parkinsonove bolesti i čak usporava pojavu dijabetesa.

ordinacija.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo