ČAJ OD HIBISKUSA: / 9 tegoba koje će riješiti u tren oka

Image

Predivan cvijet kojeg postoji više od 130 vrsti koristi se za pripremu odličnog i ljekovitog čaja.

2.2.2018.
13:03
Play logo

Cvijet hibiskusa koristi se od davnina jer su od tada već poznata njegova ljekovita svojstva. Postoji više od 130 različitih vrsti - one mogu biti kultivirane, divlje te jednogodišnje ili višegodišnje. Izgled ovog cvijeta spada među najljepše na svijetu, a mogu biti od svjetlo žutih do tamno crvenih boja. Poznat je i po imenu kineska ruža. Od ove biljke najčešće se sprema čaj od hibiskusa, ali se može koristiti u kozmetici i kuhinji.

Djelotvoran kod mnogih tegoba

Čaj od hibiskusa u sebi sadrži limunsku kiselinu te kiselinu hibiskusa. Osim toga u njemu se nalaze snaži antioksidansi antocijani, flavonoidi, pektin i fitosterol. Sve je to jako važno za zdravlje ljudskog organizma. U nešto manjim količinama mogu se naći i željezo te aminokiseline. U sebi sadrži vitamin C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj čaj priprema se jednostavno, gotovo kao i svaki drugi čaj. Za šalicu čaja od hibiskusa bit će vam potrebno 2 dcl vode i jedna čajna žlica suhog cvijeta hibiskusa. Suhi cvijet trebate preliti s proključalom vodom i ostaviti da tako stoji oko 15 minuta. Nakon toga procijedite i pijte u gutljajima. Po želji možete dodati limun i med pa time pojačati zdravo djelovanje.

Image
ČAROBNI NAPITAK: /

Cimet i med kao ultimativna kombinacija za svakodnevnu upotrebu

Image
ČAROBNI NAPITAK: /

Cimet i med kao ultimativna kombinacija za svakodnevnu upotrebu

Djelotvoran je kod ovih tegoba:

 • povišenog kolesterola
 • povišenog krvnog tlaka
 • gripe i prehlade
 • pomlađivanja kože
 • previše kilograma
 • probavnih problema
 • lošeg raspoloženja
 • dijabetesa
 • bolesti jetre
 • rashlađivanje tijela
 • raka
 • anksioznosti

1. Smanjuje kolesterol

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čaj od hibiskusa pomaže smanjiti razine lošeg LDL kolesterola iz tijela, čime štite organizam od bolesti srca. Uz to štite se i krvne žile od oštećenja. Hipolipidemična i hipoglikemijska svojstva ovog čaja mogu biti korisna onima koji pate od poremećaja šećera u krvi kao što je dijabetes. Istraživanje provedeno na pacijentima s dijabetesom tipa 2 pokazalo je kako konzumacija ovog čaja snižava kolesterol i trigliceride što pomaže u upravljanju tom nepredvidivom bolešću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Štiti jetru

Antioksidativna svojstva čaja od hibiskusa pomažu u liječenju bolesti jetre. Oni pomažu zaštititi vaše tijelo jer neutraliziraju slobodne radikale prisutne u tjelesnim tkivima i stanicama. Zapravo poboljšava cjelokupno zdravlje organizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Pomaže protiv karcinoma

Čaj od hibiskusa sadrži protokatokusnu kiselinu koja ima anti-tumorska i antioksidativna svojstva. Hibiskus usporava rast kancerogenih stanica, ojačava organizam i olakšava tegobe utjecaja karcinoma na organizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Protuupalni i antibakterijski agens

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hibiskus je bogata askorbinskom kiselinom poznatom pod nazivom vitamin C. Vitamin C je neophodan hranjivi sastojak tijela koji potiče i stimulira aktivnost imunološkog sustava. Radi svojstava ovog vitamina, čuvat će vas od zaraza, prehlada i gripe. Također se može koristiti za liječenje nelagode uzrokovane povišenom tjelesnom temperaturom.

5. Olakšava bol za vrijeme menstruacije

Jedna od prednosti čaja od hibiskusa za žene je olakšavanje od grčeva i menstruacijske boli. Osim toga će pomoći u ponovnom uspostavljanju hormonske ravnoteže, što može smanjiti neke simptome menstruacije i menstrualnog ciklusa. Smanjit će promjene raspoloženja i depresiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Odličan protiv depresije i anksioznosti

Zbog vitamina i minerala poput flavonoida konzumiranje čaja od hibiskusa može pomoći u smirivanju živčanog sustava. Koristi se za smanjivanje anksioznosti, stresa i depresije jer umiruje um i tijelo.

7. Poboljšava probavu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj čaj, kao i ostali potiče češće mokrenje, ali i potiče bolju peristaltiku crijeva. Ima diuretska svojstva pa se može koristiti za liječenje opstipacije. Ujedno će pomoći pri poboljšavanju zdravlja čitavog gastrointestinalnog sustava. Na ovaj način smanjit ćete mogućnosti dobivanja raka debelog crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Gubitak težine

Osim što poboljšava probavu, koristan je i pri mršavljenju. Nakon konzumiranja hrane bogate ugljikohidratima pijte čaj od hibiskusa. Studije su pokazale kako ekstrakt hibiskusa smanjuje apsorpciju škroba i glukoze te može pomoći u gubitku tjelesne težine. On također zaustavlja proizvodnju amilaze, što pomaže u apsorpciji ugljikohidrata i škroba. Iz tog razloga ćete naći ekstrakt hibiskusa u mnogim dodacima za mršavljenje.

9. Spuštanje krvnog tlaka

Kod prehipertenzije ili hipertenzije, posebice kod starijih osoba, čaj od hibiskusa je pravi prirodni lijek. Ima antioksidativna svojstva i može spustiti krvni tlak za gotovo 10 jedinica. Kako bi to postigli, potrebno je piti oko tri šalice čaja na dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena čaja od hibiskusa

Play logo

Ovaj čaj se može kupiti u rinfuzi ili u vrećicama i to u gotovo svakoj prodavaonici. Ovisno od proizvođača i trgovine, za oko 100 grama ćete morati izdvojiti 15-ak kuna.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo