Poznati napitak sprečava rak jajnika

Žene koje svakodnevno piju jednu šalicu crnog čaja imaju deset posto manju vjerojatnost za razvijanje bolesti nego one koje uopće ne konzumiraju ljekoviti napitak.

25.2.2013.
7:55
VOYO logo

Zanimljivo da se s ispijanjem dvije ili više šalica dnevno povećava i koristan utjecaj napitka. Naime, rizik od raka dojke smanjio se za oko 12 do 13 posto kod sudionica istraživanja koje su dnevno pile dvije ili više šalica ljekovitog napitka.

Pozitivni učinci zelenog čaja na zdravlje poznati su od davnina. Ovaj ljekoviti napitak ima posebno snažan anti-tumorski efekt. Međutim, posljednja su britanska istraživanja objavljena u časopisu Cancer Causes and Control, pokazuje kako bi crni čaj – najčešće konzumirana vrsta u Velikoj Britaniji – mogla biti najučinkovitija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustanovili su da jedna šalica crnog čaja dnevno smanjuje rizik od raka jajnika za oko deset posto, dvije do tri šalice za 13 posto, a četiri ili više za 12 posto. Rizik dama koje su pile šalicu zelenog čaja dnevno smanjio se za 20 posto. Slične rezultate pokazala je i konzumacija biljnih čajeva.

Rak jajnika poznat je kao tihi ubojica, jer se kod mnogih žena simptomi pojavljuju tek u uznapredovaloj fazi bolesti. Glavni faktori rizika uključuju obiteljsku povijesti bolesti, dijagnosticirani rak dojke i pojavu mjesečnice u ranoj dobi. Većem su riziku izložene i žene koje imaju višak kilograma ili koriste hormonsku nadomjesnu terapiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ordinacija.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo