'SAN JE POLA ZDRAVLJA' / Budite se noću i ne možete zaspati? Stručnjaci upozoravaju na čitav niz jezivih posljedica na mozak, ali i srce

Image
Foto: Shutterstock

San mogu poremetiti i najsitniji zvuci, čak i oni koji su prigušeni. Znate li kako isprekidan san utječe na naše zdravlje?

20.4.2023.
9:07
Shutterstock
Play logo

Osam sati sna, koji su glavna preporuka stručnjaka, mnogima može biti nemoguća misija. Ima i onih kojima šest sati sna bez prekida zvuči kao fantazija, a jedno istraživanje pokazalo je kakav utjecaj na zdravlje ima ovakvo spavanje.

"Puno znamo o utjecaju spavanja na zdravlje, a sad smo saznali više informacija o utjecaju isprekidanog spavanja", izjavio je Charles Bae, stručnjak iz klinike Cleveland.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje otkrilo uzrok

Kako bi što više toga otkrio, Avi Sadeh, profesor na Sveučilištu za psihološke znanosti u Tel Avivu, proučavao je 61 mladu osobu zahvaljujući aktigrafu, uređaju sličnom ručnom satu, koji je nadzirao njihovo spavanje.

Prve večeri ispitanici su spavali cijelu noć. Sljedećeg jutra su odradili nekoliko zadataka za procjenu kognitivnih sposobnosti i anketu pomoću koje je procijenjeno njihovo raspoloženje.

Druge večeri njihov san je bio prekinut zvonjavom mobilnog telefona. Jedni su nakon zvonjave morali obaviti zadatke, a drugi su se vratili na spavanje pa su sljedećeg jutra obavili zadatke i rješavali anketu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Problem s koncentracijom

Nakon večeri isprekidanog sna, sudionici su imali problem s koncentracijom i osjećali su se neraspoloženo. Drugim riječima, oni s isprekidanim snom su jednako loše funkcionirali kao i oni koji su spavali samo četiri sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isprekidani san utječe na koncentraciju i pamćenje. Vjerojatno mislite da je to očekivano, ali prethodna istraživanja nisu na ovaj način promatrala utjecaj isprekidanog sna. Osobe koje imaju isprekidan san imaju sporije vrijeme reakcije, probleme s koncentracijom, s donošenjem odluka, češće pate od depresije i više su osjetljive na bol", objasnio je Avi Sadeh.

Image
JOŠ UVIJEK RADI U STRUCI /

Najstariji liječnik na svijetu otkrio tajne dugovječnosti: 'To me sve do kasnih 80-ih održalo snažnim i zdravim'

Isprekidan san može utjecati na povećanje krvnog tlaka. Osobama koje često imaju problema s isprekidanim snom, profesor savjetuje da ne uzimaju lijekove na svoju ruku, već da se, zbog problema sa spavanjem, obrate liječniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudima spavanje mora biti prioritet. San je pola zdravlja", rekao je profesor.

Play logo
shimmer fallback
shimmer fallback
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo