Ako niste zadovoljni partnerom, ostavite ga prije nego što vam se dogodi ovo

Mnogi ostaju u lošim vezama. Prije svega, glavni razlog tome je strah od usamljenosti, ali i neuspjeha. No zbog pomisli da možda nismo vrijedni ljubavi ili da će se nešto promijeniti, ne samo da ćemo se osjećati jadno, nego ćemo se podvrgnuti i zdravstvenim rizicima.

Vrlo rijetko u lošim vezama dolazi do drastičnih preokreta. Što prije to shvatite, to bolje. Jer osim što sprječavate mogućnost ulaska u neku novu, zdraviju i kvalitetniju vezu, trpi i vaše zdravlje.

Na Sveučilištu u Utahu 2009. godine provedeno je istraživanje koje je pokazalo da su žene u lošim vezama sklonije depresiji, pod većim rizikom od pretilosti, te pokazuju više znakova metaboličkog sindroma, koji uključuje stanja kao što su povišen krvni tlak, moždani udar i dijabetes. Prošli mjesec objavljeno je još jedno istraživanje u znanstvenom časopisu o epidemiologiji, koje ukazuje na to da parovi koji u svojim vezama više ističu negativne strane, imaju i većih problema s pamćenjem, te je kod njih primjećeno brže kognitivno starenje.

Ovaj mjesec je pak izašlo i istraživanje Sveučilišta u Michiganu koje je pokazalo da su partneri u lošem braku, pogotovo žene, pod većim rizikom od razvoja srčanih bolesti od parova koji su zadovoljni svojim brakom.

Psihologinja Elizabeth Ochoa,koja se bavi i bračnim savjetovanjem, napominje da kod parova u lošim vezama često vidi klasične simptome depresije, kao što su nervoza i anksioznost. No ona ističe i da nezadovoljstvo može uzrokovati psihosomatske tegobe, pa se nesretni partneri često žale na bolove (najčešće u trbuhu), ali može doći i do konstantog stanja šmrkavosti.

Ovakvo ‘bolesno ponašanje’ je vrlo učestalo, a povećan je i rizik od ostalih bolesti, tvrdi neuropsihologinja Diane Robinson, jer su stres i emocije koje prate lošu vezu puno više od psihičkih boljki. “Svaka emocija je elektro-kemijski događaj u vašem mozgu s fizičkim promjenama koje je prate”, kaže Robinson. Ona objašnjava da se u ljudima nalazi urođena sila da stvaramo veze, povezujemo se i razmnožavamo. Kad se okrenete prema jednoj osobi da ispuni to očekivanje, a veza postane loša, vaše tijelo osjeća prijetnju da bi se ta povezanost mogla prekinuti. Kad se zatim prepustite stresu koji prati vezu, vaše tijelo uđe u stanje ‘pobjedi ili bježi’ i otpušta se cijeli niz kemikalija.

Ove kemikalije počinju slati signale kroz tijelo, budeći hormone i druge funkcije. “Svakodnevno, dva puta dnevno, u naš sustav ulazi kortizol, čija je funkcija da nas održava na oprezu, pa se možemo nositi sa stresom. No kad ste pod kroničnim stresom zbog loše veze, kortizol kola vašim sustavom cijelo vrijeme i konstantno ste u stanju opreta”, kaže Robinson.

Kad se to dogodi. tj. našim tijelom počne putovati puno više kemikalija nego što smo navikli, automatski smo pod povećalom i rastu šanse da se razbolimo. “Iz čisto biološkog aspekta, kad ste u stanju preživljavanja, vaše tijelo kao da gasi pomalo sve funkcije koje nisu nužne za preživljavanje, kao što su imunitet i probava, te se povećava puls. Tako dolazi do srčanih i želučanih problema, te različitih drugih vrsta bolova”, objašnjava Robinson.

Kako biste izbjegli zdravstvene probleme radite na svojoj vezi, pogotovo ako želite da ona dugotrajno uspije. A ako vidite da stvarno ne ide, radije prekinite, zbog svojeg fizičkog, ali i psihičkog zdravlja.

Povratak na Net.hr