Znanstvenici su tražili od dobrovoljaca da uz pomoć aplikacija na mobitelima slikaju sve što jedu i piju tijekom tri tjedna. Većina sudionika unosila je hranu i piće tijekom 15 sati dnevno, od čega je manje od 25 posto kalorija bilo uneseno do podneva, a više od 35 posto nakon 18 sati.
"Većina ljudi misli da tijekom budnog stanja unutar 10 do 12 sati jede tri puta dnevno uz jedan ili dva međuobroka no utvrdili smo da se u većini slučajeva unošenje kalorija protezalo na dulje razdoblje", kazao je voditelj istraživanja Satchidananda Panda s instituta Salk za biološke znanosti iz La Jolle u Kaliforniji koje je pokazalo da se ono nekoliko sati dulje - čak 15 sati dnevno.
"Ono što stvara problem kod unošenja hrane i pića kod osoba koje su dulje budne i unose više kalorija noću je da to zbunjuje biološki sat i stvara predispoziciju za pretilost, dijabetes, masna jetra, povišeni kolesterol i kardiovaskularne bolesti”, kazao je Panda.
Zbog toga što mnoge postojeće aplikacije i dnevnici unosa hrane omogućavaju da se vidi unesena hrana i potiču ljude da unose manje hrane, Panda i njegov tim sa Salka za potrebe istraživanja razvili su aplikaciju koja je odmah nakon spremanja fotografija unesene hrane brisala te fotografije kako dobrovoljci ne bi imali uvida u ono što su do tada pojeli i polili.
Na temelju fotografija koje je tijekom tri tjedna snimilo 150 dobrovoljaca znanstvenici su mogli utvrditi što su i u kojim okolnostima ispitanici jeli i pili. Na fotografijama su se tako vidjele tipkovnice, kreveti, televizori ili ulice po kojoj su šetali dok su jeli.
Fotografije su pokazivale i kakvoj su hrani bili ispitanici skloniji u koje doba dana pa je tako kava bila češća ujutro a alkohol navečer. Čaj se pio tijekom čitavog dana a čokolada i slatkiši bili su redoviti na snimkama nakon 10 sati, pokazalo je istraživanje.
Dio pretilih dobrovoljaca, za koje je utvrđeno da su unosili hranu tijekom najmanje 14 sati dnevno, znanstvenici su tražili da unose hrane unutar 10 do 11 sati dnevno tijekom 24-satnog ciklusa. Do kraja istraživanja takve su osobe izgubile oko 3,5 posto viška težine i kazale su kako bolje spavaju.
Rezultati istraživanja, koji po priznanju autora zahtijevaju potvrdu kroz opsežnije istraživanje, objavljeni su u stručnom časopisu Cell Metabolism.