Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Bademovo mlijeko sad možete i sami jeftino napraviti kod kuće

Za razliku od kravljeg ili ovčjeg mlijeka, bademovo vrlo lako možete i sami napraviti. I to jednostavno i jeftino, uz pomoć tek nekoliko sastojaka, a vaše zdravlje će vam biti itekako zahvalno.

Bademovo mlijeko dobra je zamjena za kravlje ili bilo koje drugo mlijeko životinjskog podrijetla. Sve više ljudi primjećuje intoleranciju na mliječne proizvode, pa bi mogli probati bademovo mlijeko, s obzirom da uopće ne sadrži klasično mlijeko u sebi.

Uz to, bademovo mlijeko bogato je vitaminima i mineralima poput kalcija i fosfora, te ne sadrži kolesterol i zasićene masti.

Inače, jedan od najvećih nedostataka ovog mlijeka, prema mišljenju mnogih, je njega cijena. No i tu ima rješenja. Jednostavno napravite sami svoje bademovo mlijeko. Bit će jeftinije, a i puno je ukusnije jer je kremasto i svježe, za razliku od kupovnog.

Za pripremu dvije šalice bademovog mlijeka trebaju vam šalica cijelih, sirovih badema, dvije šalice čiste vode (plus još malo za namakanje), te jedna žlica meda, ako želite slađi okus.

Stavite bademe u zdjelicu te ih prekrijte vodom, ostavljajući malo vode i iznad njih. Oni će apsorbirati vodu, pa ćete brzo primijetiti kako bujaju. Ostavite ih, nepokrivene, da se namaču cijelu noć, jer što dulje ovaj proces traje, to će kremastije biti mlijeko.

Ujutro ih procijedite i isperite hladnom vodom. Budući da bi sad trebali biti mekani, stavite ih u blender zajedno s dvije šalice vode. Miksajte ih dvije do tri minute na najjačoj brzini ili dok ne dobijete kremastu teksturu bijele boje. Procijedite zatim masu kroz gazu, a ono što ostane u gazi dobro iscijedite do kraja (možete tu masu poslije iskoristiti za pripremu smoothija ili granola, ili pak pri pečenju kruha).

Probajte mlijeko, te po želji dodajte meda. U zatvorenoj staklenki, u hladnjaku, mlijeko možete držati do dva dana.

Povratak na Net.hr