Možda nikada ne biste bacili prekrasne stare čizme vaše majke, no mogli biste se riješiti nekih stvari kako biste si dali priliku za zdraviji život.

Radi se uglavnom o nepotrebnim starim predmetima, a nakon bacanja ćete se osjećati bolje, piše Health.com.

1. Plastične posude za hranu

Pregledajte svoju kolekciju plastičnih posuda i riješite se onih na kojima stoji oznaka '7' ili 'PC' (polikarbonat).

"Radi se o posudama koje mogu sadržavati BPA, tvar koja se koristi u proizvodnji tvrdih polikarbonatnih plastičnih masa. Danas se ta tvar izbjegava u proizvodnji posuda, ali one stare ih još uvijek imaju. Često pranje može dovesti do ispuštanja kemikalije", kazala je Sonya Lunder, analitičarka za Environmental Working Group.

2. Osvježivači zraka

Iako se neki proizvođači hvale kako više ne koriste ftalate, koji se koriste kako bi miris dulje ostao u zraku, mnogi osvježivači zraka i dalje sadrže tu kemikaliju koja u velikim dozama može imati negativne posljedice na ljudsko zdravlje.

"Ovi proizvodi su jednostavno mirisne kemikalije koje raspršujete po kući", tvrdi Lunder koja misli kako se treba pozabaviti izvorom neugodnog mirisa, a ne njegovim prikrivanjem.

3. Sokovi

Ako to još uvijek niste učinili, trebali biste razmisliti o promjeni navika oko ispijanja sokova, posebno ako pokušavate izgubiti višak kilograma. Studija objavljena u magazinu 'Nature' pokazala je kako određeni zaslađivači iz gaziranih sokova mogu poremetiti ravnotežu bakterija u crijevima koje su vrlo važne za zdravlje cijelog organizma.

Znanstvenici su pronašli povezanost između zaslađivača i promijenjenih crijevnih mikroba, intolerancije na glukozu i metaboličkog sindroma kod miševa i ljudi.

4. Iznošene tenisice

Obuća za trčanje trebala bi se mijenjati nakon svakih 500 kilometara, kaže dr. Jason Karp, autor knjige 'Trčanje za žene'. Za rekreativce koji trče oko 50 kilometara na tjedan, to bi značilo svaka tri mjeseca.

Kada se obuća istroši, ona više nije dobra podloga za nogu te se svo opterećenje prebacuje na mišiće, kosti i tetive, zbog čega postoji veća vjerojatnost za ozljedu.

Ako ne trčite, Karp savjetuje promjenu tenisica svakih šest mjeseci ili čim počnu izgledati iznošeno.

5. Stara četkica za zube

Dlačice četkice za zube troše se brže nego što mislite.

"Prema mom iskustvu dlačice se počinju trošiti nakon otprilike dva mjeseca korištenja pa svojim pacijentima preporučam da četkicu zamijene svaka tri mjeseca", rekao je zubar Ruchi Sahota.

Istrošene četkice su manje učinkovite u čišćenju zubi i sprječavanju njihova propadanja.

6. Stara odjeća

Pogledajte u svoj ormar. Koliko odjeće niste nosili u posljednjih godinu dana? Mnogi ljudi koji su smršavjeli zadržali su veće veličine odjeće u slučaju da se udebljaju, a neki od nas ne žele se riješiti traperica iz srednje škole u koje odavno više ne stanu.

U svakom slučaju, svakodnevno 'kopanje' po ormaru dovodi do anksioznosti, a to ne želite osjećati dok se spremate. Donirajte odjeću koja vam više ne treba, promičući održivost.

7. Stara maskara

Tekuća šminka, uključujući maskare, može biti dom mnoštvu bakterija, tvrdi oftalmolog Thomas Steinemann. On preporuča da bacite maskaru dva do tri mjeseca nakon otvaranja.

"Svaki put kada koristite maskaru, četkate i sve klice na trepavicama. Također kontaminirate četkicu s još više bakterija prisutnih na koži ili trepavicama, a zatim je uranjate u maskaru, što potiče rast bakterija. Jedna od primarnih funkcija trepavica je sprječavanje da vam krhotine i bakterije uđu u oko, stoga je važno da šminka koju ste stavili na njih bude što čišća", objasnio je.

8. Stari začini

Od začina koji vam godinama stoje po policama vjerojatno vam neće pozliti, no oni neće dodati nikakav okus vašoj hrani, što je ključno kada pokušavate kuhati zdrava jela bez puno masti ili kalorija.

Svježi začini rade razliku između bezličnih obroka zbog kojih želite odustati od svojih ciljeva i naručiti dostavu i aromatične hrane u kojoj ćete uživati.

9. Plastične daske za rezanje

Rezanje namirnica na plastičnoj dasci oštetit će njenu površinu. Jednom kada bakterije uđu u te pukotine i nesmetano se počnu množiti, teško ih se riješiti.

Stručnjaci savjetuju da nabavite drvenu dasku jer one sadrže smolu koja djeluje antimikrobno. U prijevodu, ako bakterije i uđu u pukotine na dasci, umjesto da se množe, one će umrijeti.

10. Kuhinjske spužve

Mnoštvo studija ukazalo je na opasnosti koje vrebaju iz kuhinjskih spužvi, a najčešće se radi o raznim bakterijama.

Stručnjaci savjetuju korištenje krpice za pranje suđa koja se može prati svakih nekoliko dana zajedno s ostatkom rublja. Budući da se radi o tanjoj tkanini, ona se brže suši od spužve, što drastično usporava razmnožavanje bakterija.