ALERGIJA NA SUNCE: / Lijekovi i preparati zbog kojih biste ovoga ljeta mogli imati probleme s kožom

Image
Foto: Thinkstock

Možda ste već primijetili, a možda vas ova nepogoda snađe tek sredinom ljeta. No alergija na sunce koja se javlja i nakon samo kratkog uživanja u toplim sunčevim zrakama sve je učestalija.

8.6.2016.
0:01
Thinkstock
Play logo

Alergija na sunce zna se javiti iznenada i kod osoba koje su inače jako dobro podnosile izlaganje sunčevim zrakama. Upoznajte se s glavnim faktorima rizika:

Izlaganje određenim tvarima

Neki simptomi kožnih alergija nastaju nakon što je koža izložena određenim kemijskim spojevima, a zatim sunčevoj svjetlosti. Neke od uobičajenijih tvari odgovornih za ovakav tip kožnih reakcija uključuju mirise, dezinfekcijska sredstva pa čak i određene kemikalije koje se koriste u kremama za sunčanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzimanje određenih lijekova

Niz lijekova može djelovati i tako da vam koža brže izgori na suncu. Među ove lijekove spadaju i tetraciklički antibiotici, preparati na sulfa bazi i lijekovi za ublažavanje bolova poput ketoprofena (ketonal).

Postojanje neke kožne bolesti

Ako već imate neke kožne probleme imate veće šanse od alergije na sunce. Primjerice, atopički dermatitis ili neki drugi oblik dermatitisa povećavaju rizik.

Geni

Ako imate rođake, posebno roditelje ili braću i sestre, koji imaju alergiju na sunce, veće su šanse da je imate i vi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo