Akupunkturne iglice prenose HIV i hepatitis

Prljave iglice prenose bakterije iz kožne flore pacijenta ili okoliša zbog nedovoljne dezinfekcije prije akupunkture.

23.3.2010.
10:02
VOYO logo

Mikrobiolozi Sveučilišta u Hong Kongu upozoravaju na novi sindrom – akupunkturnu mikobakterijozu. Bakterijske infekcije, hepatitis B i C, pa čak i HIV se mogu prenijeti putem zaraženih iglica za akupunkturu jer iglice koje se koriste za akupunkturu ubadaju do nekoliko centimetara ispod površine kože, piše Ordinacija.hr.

U posljednjem broju stručnog časopisa British Medical Journal hongkonški stručnjaci tvrde kako je broj prijavljenih infekcija povezanih s akupunkturom samo vrh ledenjaka koji se skriva ispod površine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je infekcija uzrokovana mikobakterijama koje se velikom brzinom množe na mjestu umetanja iglice. Vrijeme inkubacije je dugo, ali infekcije uglavnom dovode do velikih apscesa ili čireva", tvrdi Woo.

"Mjere kontrole infekcije bi se trebale primjenjivati kako bi se spriječilo širenje infekcija akupunkturom, primjerice, mogu se koristiti jednokratne igle, a koža se može dezinficirati", tvrde stručnjaci, na čelu kojih je Patrick Woo, profesor mikrobiologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je poznato oko 50-ak slučajeva diljem svijeta. Bakterije se prenose iz kožne flore pacijenta ili okoliša zbog nedovoljne dezinfekcije prije akupunkture. Dok se većina zaraženih osoba oporavilo, između pet i deset posto je imalo ozbiljnijih problema poput uništenja zglobova, zatajenja nekoliko organa, pa čak i paralize! Bar je pet slučajeva hepatitisa B povezano s akupunkturom. uglavnom zbog prljavih iglica.

Kineski su stručnjaci napomenuli mogućnost prijenosa hepatitisa C i HIV-a putem akupunkture. "Iako ne postoje čisti dokazi za povezanost između akupunkture i infekcije HIV-om, imamo pacijente koji boluju od HIV-a, čiji je faktor rizika bio jedino akupunktura", zaključio je Woo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo