Dr. Uma Naidoo je psihijatar i chef, a svoje dvije karijere spojio je u jedno osnivajući prvu Kliniku prehrambene psihijatrije u SAD-u, u Massachusetts . Napisao je i knjigu This is Your Brain on Food.
Za portal Inverese otkriva poveznicu između mentalnog zdravlja i prehrane te nas uči kako hrana može pomoći kod anksioznosti i depresije.
"Kao psihijatar, profesionalni chef i znanstvenik nutricionist imao sam odličan temelj da utemeljim ovakvu vrstu klinike, kakva dosad nije postojala.
(FOTO: Pexels)
Smatram da se kroz hranu, osnovnu ljudsku potrebu, na vrlo jednostavan način može intervenirati u zdravlje. Hrana nam pruža zadovoljstvo! Stoga, susprezanje od hrane nije održiva navika.
Postupna promjena životnog stila dovodi do održivih, zdravih navika", kaže ovaj liječnik za spomenuti portal. Prvi korak je, dodaje, osvijestiti što jedemo i krenuti s mali trikovima koji će dovesti do velikih rezultata.
Ovo su provjereni trikovi koje dijeli dr. Naidoo savjetuje svojim pacijentima:
- Jedite cjelovitu hranu - umjesto soka od naranče izaberite naranču
- Konzumirajte pet porcija voća i povrća dnevno
- Obogatite svoja jela povrćem bogatim vlaknima, vitaminima i mineralima
- Bobičasto voće trebalo bi se jesti svakodnevno jer obiluje polifenolom koji ga čini odličnim izvorom antiokisdansa
- Pijte dovoljno vode. Dr. Naidoo preporuča 13 čaša vode dnevno
- Uvrstite u prehranu proteine iz biljaka, odnosno jedite slanutak, grah, orašaste plodove i sjemenke.
Koja hrana najbolje pomaže kod anksioznosti?
"Najradije pacijentima preporučam namirnice bogate magnezijem poput badema, sjemenki bundeve, graha, špinata, mahuna i indijskih oraščića", završava dr. Naidoo.