Sol je neophodan mineral za tijelo, pomaže kod hidratizacije, reguliranja šećera u krvi, doprinosi zdravlju štitnjače i pomaže kod kvalitetnog sna, piše Medical Daily. Međutim, danas se zbog sve većeg unosa prerađene hrane unosi previše soli što dovodi do brojnih zdravstvenih problema poput visokog tlaka, moždanog udara i srčanih problema. Iako to nije jedini razlog, treba ograničiti unos soli.
Kako nam je ranije objasnila mag. nutr. Mirja Zupčić odrasli bi trebali unositi manje od 5 grama soli, a unos soli za djecu procjenjuje se u odnosu na njihove energetske potrebe.
"S dodavanjem soli hrani ne smijemo pretjerivati jer se prekomjeran unos soli povezuje s bolestima srca i krvnih žila, ali i drugim bolestima poput bubrežnih bolesti i karcinoma. Procjenjuje se kako unosimo 2 do 3 puta više količine soli od preporučenog, a prema podacima WHO-a, smanjivanjem unosa soli za 50 posto spasilo bi se oko 180 000 ljudskih života u Europi godišnje", rekla nam je nutricionistkinja Mirja Zupčić.
Zato donosimo savjete kako smanjiti unos soli u organizam:
1. Pripremajte hranu
Kada pripremate vlastitu hranu točno znate koje sastojke ste stavili i u kojim su količinama. Prerađena hrana sadrži velike količine soli koja se koristi zbog konzerviranja.
(Foto: Thinkstock)
2. Jedite hranu bogatu vlaknima
Hrana s visokim udjelom vlakana i malo soli pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i pretilosti. "Vlakna su neprobavljiv dio biljne hrane koji pomaže premještanju hrane duž probavnog trakta, boljeg kontroliranja razine šećera u krvi i može smanjiti razinu kolesterola u krvi. Hrana s viskom udjelom vlakana uključuje prirodne antioksidanse koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti", objavila je klinika Cleveland, a prenosi Medical Daily.
3. Dodajte različite začine
Za poboljšavane okusa upotrijebite različite biljke i začine. Smrznuto ili svježe bilje poput origana, peršina, kumina, đumbira i mnogih drugih može poboljšati okus vaše hrane bez dodavanja soli. Ako kupujete gotove začine pazite da se u njima ne nalazi sol.
4. Istražite prije kupite nešto
Mnogi restorani, radi praktičnosti, koriste prerađene sastojke. Potražite mjesta koja koriste svježe sastojke ili uzimaju proizvode od lokalnih proizvođača. Većina lanaca brze hrane dodaje velike količine soli u svojim jelima pa ih je dobro izbjegavati.
5. Naučite čitati etikete
Ne kupujte automatski proizvode na kojima piše kako ima manju količinu masnoće, soli ili ugljikohidrata. Pogledajte stražnju stranu svakog proizvoda i pročitajte sastojke.