Znate li kakva je to patišon tikvica?
Patišon tikvica ima oblik spljoštenog diska pa je znaju zvati i "svemirska tikvica". , Amerikanci ih nazivaju pattypan squash ili u žargonu, flying saucer zucchini, a nije teško zaključiti kako su i zašto dobili ovaj potonji naziv. Može težiti maksimalno od 200 do 300 g.
Patišon tikvica svojim okusom podsjeća na okus tikvica i krastavca. Pripravljaju se na gotovo sve iste načine na koje spremamo i uobičajene tikvice. Sadrži gotovo sve vitamine grupe B, vitamin E i karotin. Patišon spada u ljetne tikvice.
Za konzumaciju, mladi plodovi ne moraju biti oguljeni jer je koža još mekana, a sjeme još nije izraženo. Postoji patišon bijeli koji se sije u svibnju, traži srednje tešku do tešku, duboko obrađenu zemlju koja je bogata humusom.
Patišon tikvica formira svoje vriježe, a bere se nakon tri mjeseca. Sije se u svibnju izravno u zemlju, u 'kućice' razmak oko 50 cm, ne treba oslonac jer biljka ne formira vriježe.
Custard white je druga vrsta patišon tikvice koja se sije za presadnice u travnju ili svibnju, a presađuje se u svibnju i lipnju. Ispod nje se može malčirati da plodovi nisu u dodiru sa zemljom, pa da ne trule. Bere se već tri mjeseca nakon sijanja.
Rižoto od patišon tikvica se priprema jednostavno i brzo te je idealan za ljetne dane kao lagani ručak.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
403 Forbidden