Voćarstvo /

Znate li kako orezati šljivu?

Image
Foto: Pixabay

Kod uzgoja šljiva preporučuje se uzgojni oblik popravljene piramide, a kako orezati šljivu pravilno čitajte u nastavku

7.5.2019.
23:26
Pixabay
VOYO logo

Ako se pitate kako orezati šljivu najvažnije je znati da se orezivanje šljive ne smije se obavljati bez prethodnog poznavanja neke sorte. Različite sorte imaju drugačije plodne odnosno rodne dijelove koje ne smijemo ili moramo rezati. 

Vegetativni rast kod šljiva se odvija vrlo brzo pa u kratkom roku dolazi do oblikovanja krošnje drveta. 
Kada krošnja šljive poprimi konačan oblik ne mora se orezivati više od jedanput godišnje. 
Kora stabla se ne smije zarezivati jer je potrebno dugo vremena da zacijeli što će narušiti balans. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šljive ne zahtijevaju tako precizno orezivanje kao jabuke i kruške, ali ipak je vrlo važno naučiti kako orezati šljivu.
Ako želite visinu debla od 80 cm, sadnicu prikraćujte 30 cm više, odnosno na 120 cm. 
Ako je rast dobar, odaberite 2 ili 3 grane duljine od 60 do 70 cm koje se u lipnju savijaju pod kutom od 45°. 
Sve mladice ispod prve skeletne grane treba pincirati na duljinu od 5 do 10 cm. Mladice ispod provodnice (do 10 cm ispod) pinciraju se zbog konkurencije.

Slijedeće godine, prije početka kretanja vegetacije, obavlja se osnovna rezidba i oblikuju se etaže. U veljači se provodnica skraćuje na 40 cm od gornje osnovne grane. Ako prethodne godine nismo savili konkurentne grane, one se odrežu do osnove. Ako provodnica nije viša od 40 cm, ostavlja se da raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treće se godine nastavlja s odabirom osnovnih etažnih grana, a na drugim osnovnim granama odabiru se i uzgajaju sekundarne grane, smještene bliže provodnici. 
Odrežite sve bujne grane koje rastu na ramenima grana prema unutrašnjosti krošnje. Odrežite i sve bujne ljetoraste koji se nalaze bliže od 60 cm od vrha osnovnih grana.

Četvrte godine pa na dalje, više se koristi rez u zeleno (pinciranje, prorjeđivanje, čišćenje krošnje), a manje rezidba.

Sve su koštičave voćne vrste osjetljive na rezidbu pa rezidbu debljih grana treba izbjegavati kako se ne bi napravile velike rane a to je i razlog zašto je potrebno biti siguran u to kako orezati šljivu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo