Znate li kako orezati šljivu?
Ako se pitate kako orezati šljivu najvažnije je znati da se orezivanje šljive ne smije se obavljati bez prethodnog poznavanja neke sorte. Različite sorte imaju drugačije plodne odnosno rodne dijelove koje ne smijemo ili moramo rezati.
Vegetativni rast kod šljiva se odvija vrlo brzo pa u kratkom roku
dolazi do oblikovanja krošnje drveta.
Šljive ne zahtijevaju tako precizno orezivanje kao jabuke
i kruške, ali ipak je vrlo važno naučiti kako orezati
šljivu.
Slijedeće godine, prije početka kretanja vegetacije, obavlja se osnovna rezidba i oblikuju se etaže. U veljači se provodnica skraćuje na 40 cm od gornje osnovne grane. Ako prethodne godine nismo savili konkurentne grane, one se odrežu do osnove. Ako provodnica nije viša od 40 cm, ostavlja se da raste.
Treće se godine nastavlja s odabirom osnovnih etažnih grana, a na
drugim osnovnim granama odabiru se i uzgajaju sekundarne grane,
smještene bliže provodnici.
Četvrte godine pa na dalje, više se koristi rez u zeleno (pinciranje, prorjeđivanje, čišćenje krošnje), a manje rezidba.
Sve su koštičave voćne vrste osjetljive na rezidbu pa rezidbu debljih grana treba izbjegavati kako se ne bi napravile velike rane a to je i razlog zašto je potrebno biti siguran u to kako orezati šljivu.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!