Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Voćarstvo /

Znate li kako orezati šljivu?

Kod uzgoja šljiva preporučuje se uzgojni oblik popravljene piramide, a kako orezati šljivu pravilno čitajte u nastavku

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Ako se pitate kako orezati šljivu najvažnije je znati da se orezivanje šljive ne smije se obavljati bez prethodnog poznavanja neke sorte. Različite sorte imaju drugačije plodne odnosno rodne dijelove koje ne smijemo ili moramo rezati. 

Vegetativni rast kod šljiva se odvija vrlo brzo pa u kratkom roku dolazi do oblikovanja krošnje drveta.  Kada krošnja šljive poprimi konačan oblik ne mora se orezivati više od jedanput godišnje.  Kora stabla se ne smije zarezivati jer je potrebno dugo vremena da zacijeli što će narušiti balans. 

Šljive ne zahtijevaju tako precizno orezivanje kao jabuke i kruške, ali ipak je vrlo važno naučiti kako orezati šljivu. Ako želite visinu debla od 80 cm, sadnicu prikraćujte 30 cm više, odnosno na 120 cm.  Ako je rast dobar, odaberite 2 ili 3 grane duljine od 60 do 70 cm koje se u lipnju savijaju pod kutom od 45°.  Sve mladice ispod prve skeletne grane treba pincirati na duljinu od 5 do 10 cm. Mladice ispod provodnice (do 10 cm ispod) pinciraju se zbog konkurencije.

Slijedeće godine, prije početka kretanja vegetacije, obavlja se osnovna rezidba i oblikuju se etaže. U veljači se provodnica skraćuje na 40 cm od gornje osnovne grane. Ako prethodne godine nismo savili konkurentne grane, one se odrežu do osnove. Ako provodnica nije viša od 40 cm, ostavlja se da raste.

Treće se godine nastavlja s odabirom osnovnih etažnih grana, a na drugim osnovnim granama odabiru se i uzgajaju sekundarne grane, smještene bliže provodnici.  Odrežite sve bujne grane koje rastu na ramenima grana prema unutrašnjosti krošnje. Odrežite i sve bujne ljetoraste koji se nalaze bliže od 60 cm od vrha osnovnih grana.

Četvrte godine pa na dalje, više se koristi rez u zeleno (pinciranje, prorjeđivanje, čišćenje krošnje), a manje rezidba.

Sve su koštičave voćne vrste osjetljive na rezidbu pa rezidbu debljih grana treba izbjegavati kako se ne bi napravile velike rane a to je i razlog zašto je potrebno biti siguran u to kako orezati šljivu.

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike