Vrste peršina - Peršin ravnih listova
Pretečom današnjeg divljeg peršina se smatraju divovske
papratnjače, a koje su vrste peršina koje poznajemo danas?
Peršin ravnih listova pripada porodici štitarki
(Apiaceae). To je dvogodišnja kultura koja u prvoj
godini stvara vegetativne organe (korijen i lišće), a u drugoj
poslije čuvanja preko zime iz posađenog korijena razvija se
cvijetno stablo.
Postoje dvije vrste peršina: Peršin ravnih
listova i kovrčavi.
Peršin ravnih listova ima snažniju aromu i bolje podnosi
toplinu.
Vrsta s kovrčavim lišćem peršina može se brati cijele godine,
samo pripazite da se ne ošteti sredina jer iz nje raste novi
peršin.
Kovrčavi peršin otporniji je ne hladnoću i gljivične bolesti nego
ostale vrste peršina.
Peršin ravnih listova je bogat mineralima,
natrijem, kalcijem, fosforom, magnezijem i željezom. U sebi ima
vitamine B skupine (B1, B2, B3, B6). Na sto grama lišća ima 170
mg vitamina C, a u korijenu C vitamina ima 4 puta
manje.
Peršin ravnih listova možete uzgajati u vrtu, a isto tako i na
balkonu, u glinenim posudama. Također možete uzgajati skoro sve
vrste peršina.
Tako ćete tu dragocjenu biljku čitave godine imati svježu u
svojoj kuhinji.
Ako se odlučite čuvati ga zamrznutog, najbolje da to budu vezice.
Peršin sjeckanjem gubi na kvaliteti jer iz njega izlaze korisne,
lakohlapljive tvari.
Peršin ravnih listova upotrebljava se za pripremu hladnih umaka, a možete ga koristiti i u obliku čaja.