Orezivanje breskve je vrlo važno iako ga mnogi
smatraju nepotrebnim u voćarskim radovima. Cilj ljetne rezidbe je
postizanje prozračne krošnje.
Orezivanje bresaka ima za cilj reguliranje vegetativnog i
reproduktivnog razvoja voćke, obrazovanje prikladnog uzgojnog
oblika krošnje i osiguranje redovne i obilne rodnosti, te visoke
kvalitete plodova.
Orezivanje bresaka se obavlja u vrijeme
vegetacije, jer je takvo orezivanje kod mladih voćaka
najbolje za postizanje poželjnog uzgojnog oblika, a kod starijih
se time potiče bočno grananje i bolje osvjetljenje
krošnje.
Orezivanje u vrijeme vegetacije najbolje je za sve koštuničave
voćne vrste, pa tako i marelicu, breskvu, šljivu,
višnju…
Takva rezidba omogućava potpuno zarašćivanje rana i sprječava
curenje smole.
Orezivanje bresaka nakon berbe plodova
podrazumijeva da se najprije uklanjaju osušene, oštećene i
bolesne grane.
Zatim se uklanjaju i one mladice koje rastu unutar krošnje kako
bi joj se osigurala bolja osvijetljenost. Mladice preostale u
krošnji, nakon rezidbe, treba pincirati, odnosno odrezati na 20 –
30 cm dužine, odnosno 5 – 6 listova. Pinciranje je čak mnogo
bolje od odstranjivanja mladica jer se na pinciranim mladicama
zameću rodni pupovi čiji će cvjetovi u sljedećoj godini donijeti
prve plodove.
Postoji i zimsko orezivanje bresaka, koje se
provodi u doba mirovanja tj. od opadanja lišća pa do početka
vegetacije u proljeće.
Zbog svega navedenoga, orezivanje bresaka u punoj rodnosti vrlo je jednostavno, a obuhvaća odstranjivanje grana koje zasjenjuju krošnju te izolaciju vrhova breskve.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!