Za kvalitetan uzgoj graha, tlo je bitan čimbenik. Prije sadnje graha potrebno je dobro pripremiti tlo, a priprema prvenstveno uključuje skidanje predusjeva.
Imajte na umu da ova biljka najbolje raste u dubokim tlima mrvičaste strukture, te ju je najbolje posaditi krajem svibnja. Plodno tlo neutralne kiselosti bitan je preduvjet za njegov rast. Da bi mu pružili maksimalan rast, osigurajte dovoljno prostora između svake sadnice – za to se uzima razmak od 3 do 5 centimetara na dubini od 3 centimetra. Osim pravilne sadnje, grah zahtijeva gnojidbu te prskanje protiv korova, a ukoliko dođe do bolesti biljka se tretira insekticidima i fungicidima. Plodove svoga rada uberite 40-60 dana nakon cvatnje, ovisno o vrsti graha.
Ova biljka voli tla bogata organskim tvarima, a idealne
pretkulture su krumpir, rajčica i žitarice. Grah je vrlo
osjetljiv na hladnoće pa počinje nakon što mraz prođe.
Najbolje je sijati krajem svibnja, a prije sijanja trebate dobro
pognojiti tlo.
Idealna temperatura za sadnju graha u vrtu oko 10 stupnjeva.
Nakon što ste grah posadili, daljnja briga oko nasada graha
sastojat će se u navodnjavanju, naročito u vrijeme pojave
cvjetova. Razmak između sjemenki prilikom sadnje treba biti 3 do
5 cm, a dubina oko 3 cm. Pazite na dubinu sjetve i broj zasijanih
zrna.
Niske sorte poduprite mrežom ili granama. Nakon berbe
ostavite korijenje u zemlji jer je ono bogato bakterijama koje
zemlju obogaćuju dušikom.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!