Rujnica gljiva je jestiva gljiva čiji je klobuk narančastocrvene boje sa koncentričnim, izraženim krugovima, širok 5-15 centimetara. Listovi rujnica gljive su maleni, tanki i lomljivi, narančaste su boje, no na dodir postaju zeleni.
Meso ove gljive je blijede do žutonarančaste boje, na prerezu pušta narančastocrveno mlijeko. Meso je tvrdo i ugodnog slatkastog mirisa i okusa.
Rujnica gljiva nalazi se u cijeloj Europi, osim na krajnjem sjeveru kontinenta. Raste u skupinama ili pojedinačno, od kraja ljeta do kasne jeseni, a pronaći ju se najčešće može u crnogoričnim šumama te uz rubove šuma i šumske puteve.
Rujnica gljiva je jestiva gljiva, odlične kvalitete. Osim pripreme pečenjem i kuhanjem, rujnica gljiva se može jesti sirova, kiseljena, a može se i pripremiti sirup, odnosno ekstrakt, koji se može dodavati drugim jelima.
Ekstrakt rujnica gljive radi se tako da se gljive kuhaju u vlastitom soku, koji se nakon kuhanja stavi u drugu posudu, malo posoli te se zakuha dok ne postane kao sirup.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!