Rogač je vrlo važna i zdrava namirnica, pomalo zaboravljena na našim prostorima. Samo ga rijetki uzgajaju, iako njegov uzgoj nije zahtjevan. Ako i vi želite biti jedni od njih, donosimo vam korisne savjete za sadnju, održavanje i uzgoj rogača.
Biljka rogač (Ceratonia siliqua) pripada drvenastim vazdazelenim biljkama iz porodice mahunarki. Potječe iz daleke Sirije te istočnog Mediterana, a već od davnih dana predstavlja jednu od najzdravijih svjetskih namirnica.
Stablo rogača razgranato je, a deblo široko sa tamnosmeđom korom. U prosjeku naraste do 10 metara, iako neke sorte dosegnu visinu i do 15 metara. Što se tiče samog uzgoja ove zaboravljene voćke, nije zahtjevan ni kompliciran. Biljka rogač dobro podnosi visoke temperature, otporna je na sušu te uspijeva u gotovo svim vremenskim uvjetima. Važno je naglasiti da rogač ne podnosi niske temperature koje mogu oštetiti stablo i uništiti njegove plodove.
Idealna temperatura za sadnju rogača iznosi od 22 do 27 stupnjeva Celzijusa. Sjeme je prije sadnje obavezno držati u vrućoj vodi kako bi se natopilo. Sjeme je u vodi najbolje ostaviti nekoliko dana. Jamice tijekom sadnje trebale bi biti duboke do 5 centimetara, a razmak između stabala najmanje 10-ak metara. Naime, ovdje se radi o voću čije stalblo može doseći veliku visinu te tako ometati rast ostalom okolnom drveću.
Rogač u pravilu rodi pet ili šest godina nakon sadnje. Cijeli plod rogača je u potpunosti jestiv – i mahuna i sjemenke. Plodovi se mogi koristiti u razne svrhe kao što su izrada brašna, sušenje plodova te prženje sjemenki.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!