Biljni svijet /

Planinska jarebika Hrvatska autohtona vrsta

Image
Foto: www.pixabay.com

Planinska jarebika kod nas je razmjerno često drvo,i to prije svega u Gorskom kotaru i na Velebitu, u nastavku pročitajte zašto je planinska jarebika zanimljiva biljka

24.9.2018.
8:30
www.pixabay.com
VOYO logo

Planinska jarebika, nazivaju je još i planinska oskoruša, obična jarebika, (lat.Sorbus aucuparia),​ ima široko područje rasta, pa je tako nalazimo od zapadne Azije do skoro cijeloj Europe, a dolazi i do Islanda. U Hrvatskoj je autohtona vrsta. Bjelogorična vrsta drveća iz porodice Rosaceae. Srednje je visoko drvo koje raste do 15 m.
Nema je samo u južnim predjelima Španjolske i Grčke te u dijelovima Panonske nizine. ​

Planinska jarebika ima plod koji je jestiv kada se preradi, ali sirovi su opori, gorki i trpki, a uzeti u velikim količinama, mogu djelovati otrovno. 
Pri branju jarebikinih plodova, najbolje je odrezati cijele štitove. Berbu treba odgoditi do prvih mrazeva, kada plodovi sadrže više šećera, do 7%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drvo jarebike upotrebljavalo se u kotlarstvu i rezbarstvu, a koristi se i u hortikulturi.
Kora stabla planinske jarebike debela je oko 5 cm, srebrnosiva je i glatka, sjajna, a kasnije uzdužno je ispucala i potamni. Planinska jarebika cvate u svibnju ili lipnju.

Ptice se hrane njezinim plodovima te tako raznose sjemenke. Dok svježe bobe nisu za jelo, prerađene u marmelade, kompote, kaše, sokove, lijekove i rakiju su izvrsne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo