Jedinstveni broj / Matični broj građanina - otkrijte kako saznati JMBG!

Image
Foto: Ilustracija/Patrik Macek/PIXSELL

Zanima vas kak saznati JMBG? Otkrijte čemu služi JMBG oznaka i u kojim dokumentima ga bez problema možete pronaći

19.4.2017.
14:37
Ilustracija/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Zanima vas kako saznati JMBG? Prvo treba feinirati što je to JBMG. Jedinstveni matični broj je  identifikacijska oznaka državljana i stranaca nekih država, uključujući Hrvatsku. To je broj koji osigurava jedinstveno povezivanje podataka u službenim evidencijama, npr. kad želite izmijeniti ime i prezime.

JMBG su dobili svi koji su se rodili u SFRJ od 1976. godine, a svi oni rođeni prije te godine, dobili su broj prema regiji u kojoj su živjeli. Jedinstveni matični broj građanina se još uvijek koristi u zemljama bivše Jugoslavije, no u nekim zemljama se počeo koristiti poseban broj – OIB.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naprimjer, Od 2009. godine u Hrvatskoj je uveden novi identifikacijski broj, poznatiji kao OiB i on je zamijenio JMBG. No, i dalje svaka osoba posjeduje svoj JMBG, samo ga ne koristi u svakodnevnoj upotrebi.

Matični broj građana je otkrivao neke podatke o ljudima, i upravo to je omogućavalo njegovu zloporabu. Primjerice, JMBG može otkriti vaš datum rođenja, regiju u kojoj ste rođeni, redni broj te vaš spol. Danas JMBG najčešće koristi MUP – policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako saznati JMBG bez problema?

JMBG možete pronaći na staroj osobnoj iskaznici (onoj koja je poništena) ili u starijim dokumentima, primjerice školska svjedodžba ili stariji bankovni papiri. Možete otići u MUP i tamo tražiti da vam kažu koji je vaš JMBG, točnije da vam ga izdaju. No, nažalost ne postoji način kako saznati JBMG preko interneta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo